Iohannis: Presiunea trebuie să se intensifice pentru ca Rusia să înceteze invazia şi să pună capăt agresiunii

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că este crucial ca sprijinul Uniunii Europene şi al statelor membre să continue atât pentru Ucraina, cât şi pentru refugiaţii ucraineni, subliniind şi necesitatea adoptării de noi sancţiuni pentru Rusia.

„Am reconfirmat sprijinul deplin pe care România îl acordă tuturor refugiaţilor din Ucraina care vin în ţara noastră, prin măsuri concrete, inclusiv prin operaţionalizarea centrului logistic umanitar de la Suceava. Este crucial ca sprijinul Uniunii Europene şi al statelor membre să continue atât pentru Ucraina, cât şi pentru refugiaţii ucraineni. Am prezentat măsurile luate de România pentru a sprijini economia Ucrainei, greu încercată de război, prin facilitarea tranzitului prin ţara noastră al mărfurilor ucrainene, inclusiv al produselor alimentare către pieţe terţe. Am abordat, de asemenea, necesitatea adoptării de noi sancţiuni pentru Rusia şi a continuării demersurilor de izolare a acesteia pe plan internaţional. Presiunea trebuie să se intensifice pentru ca Rusia să înceteze invazia şi să pună capăt agresiunii”, a precizat Klaus Iohannis, în conferinţa de presă comună cu omologul german, Frank-Walter Steinmeier, care se află miercuri într-o vizită oficială în România.

 

Iohannis a subliniat că toate crimele de război comise de trupele ruse trebuie anchetate minuţios şi pedepsite de justiţia internaţională, reiterând că România va sprijini acest proces.

Şeful statului a afirmat, de asemenea, că România sprijină propunerea Comisiei Europene privind interdicţia importului de petrol din Rusia, arătând că ţara noastră s-a pregătit pentru această situaţie.

„Propunerea făcută de Comisie este una pe care o sprijinim. Această propunere prevede un aşa numit phase-out, adică o renunţare graduală în următoarele şase luni la importul de petrol rusesc. Tematica nu este nouă. Despre renunţarea la importurile de petrol şi gaz rusesc se discută de multă vreme şi noi ne-am pregătit pentru această discuţie. Guvernul lucrează la soluţii sustenabile care pot fi puse în practică într-un termen rezonabil de scurt. Avem variante şi aceste variante sunt în discuţie şi unele chiar în concretizare. România va fi pregătită şi va face faţă dacă în final se hotărăşte această abordare”, a spus Klaus Iohannis.

La rândul său, preşedintele Germaniei a precizat că cel de-al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Federaţiei Ruse se va concretiza în următoarele zile.

Potrivit oficialului german, cotele de dependenţă ale Germaniei de resursele de energie din Rusia s-au redus vizibil, el precizând că ultimele cifre arată că la petrol această dependenţă este, în prezent, de 15%.

„Este o cifră care s-a redus drastic”, a spus Frank-Walter Steinmeier. AGERPRES