Afganistan: 22 de morţi şi sute de case distruse în urma inundaţiilor

Ploile abundente şi inundaţiile au provocat moartea a 22 de persoane, au distrus sute de case şi au produs pagube culturilor în Afganistan, ţară care se confruntă deja cu o criză umanitară, a anunţat joi un oficial din cadrul departamentului pentru gestionarea dezastrelor, informează Reuters.

Guvernul taliban, care se luptă să facă faţă dezastrului ce a afectat peste o treime dintre provinciile ţării, va apela la organizaţiile internaţionale pentru asistenţă, au indicat autorităţile.

„Din cauza inundaţiilor şi furtunilor din 12 provincii, 22 de persoane au murit şi 40 au fost rănite”, a declarat Hassibullah Shekhani, directorul biroului de comunicaţii şi informaţii în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Managementul Dezastrelor.

Ploaia şi inundaţiile au fost deosebit de severe în provinciile vestice Badghis şi Faryab şi provincia nordică Baghlan.

Ţara a fost afectată de secetă în ultimii ani, agravată de schimbările climatice, producţia agricolă scăzută stârnind temeri cu privire la o gravă penurie de alimente.

Condiţiile meteorologice au exacerbat problemele pe fondul sărăciei cauzate de decenii de conflicte armate, urmate de sistarea ajutoarelor externe şi de sancţiunile aplicate ţării după ce talibanii au preluat controlul, iar forţele americane s-au retras din teritoriu, în luna august.

 

Shekhani a declarat că 500 de locuinţe au fost distruse, 2.000 de structuri au fost avariate, 300 de animale domestice au murit, iar aproximativ 3.000 de acri de recolte au suferit pagube.

Potrivit oficialului, Comitetul Internaţional al Crucii Roşii şi-a oferit ajutorul, iar autorităţile vor apela şi la alte organisme internaţionale pentru asistenţă.

Comunitatea internaţională încearcă să găsească o modalitate de a ajuta ţara cu o populaţie de aproximativ 40 de milioane de persoane, fără ca talibanii să beneficieze de această asistenţă, notează Reuters.

Un număr mare de persoane mor anual în Afganistan în urma ploilor torenţiale, în special în zonele rurale sărace, unde casele construite necorespunzător riscă să se prăbuşească. AGERPRES