„Săptămâna trecută a apărut ghidul solicitantului pentru programul „Rabla pentru electrocasnice” de anil acesta. În mare măsură programul rămâne pe acea structură pe care s-a desfăşurat din punct de vedere organizare în anul 2021. Vom avea în derulare un program pentru trei categorii de echipamente electrocasnice – maşini de spălat rufe, maşini de spălat vase şi frigidere, într-o primă etapă. În etapa a doua o să avem laptopuri şi tablete, fără televizoare în 2022… Aer condiţionat, uscătoarele de rufe şi aspiratoare în a treia etapă. Vom avea două sesiuni de depunere de solicitări care vor fi precedate de câte o săptămână de înscriere în program pentru cetăţenii care nu au participat în programul de anul trecut. Cei care şi-au creat cont de utilizator nu trebuie să se mai înscrie încă o dată. Pot folosi aceleaşi conturi pentru a solicita voucherele pentru acest tipuri de echipamente electrocasnice. Anul acesta vom avea un buget majorat cu 25 de milioane de lei. În total, bugetul pentru anul 2022 este de 100 de milioane de lei. Anul acesta, prima sesiune începe pe 17 iunie, la ora 10:00″, a menţionat Tanczos.
Ministrul Mediului a adăugat că perioada în care voucherele acordate trebuie să fie valorificate s-a micşorat la jumătate faţă de anul anterior, de la 15 la şapte zile.
„Anul trecut am observat un trend foarte ciudat. Foarte mulţi cetăţeni s-au înscris în program, au solicitat vouchere, după care nu le-au valorificat din mai multe motive. Probabil din lipsa de informaţii din cauza faptului că nu s-au documentat înainte şi nu au văzut dinainte care sunt acele modele care pot fi cumpărate folosind vouchere emise în cadrul programului. De aceea, începând de astăzi şi până pe 17 iunie, toţi beneficiarii se pot documenta şi pot verifica pe fiecare categorie de echipament electrocasnic care sunt tipurile eficiente din punct de vedere energetic, al consumului de energie electrică şi în felul acesta vom putea să creştem gradul de eficienţă. În acelaşi timp, am propus şi vom implementa această regulă, ca voucherele emise să fie transformate în cumpărătură în şapte zile, în loc de 15 zile. Prin această presiune creăm un mecanism mai eficient şi cine s-a documentat şi s-a decis trebuie să meargă în şapte zile să valorifice voucherul”, a spus oficialul.
Potrivit acestuia, la ediţia din acest „Rabla pentru electrocasnice”, beneficiarii care au aplicat în prima etapă pentru un anumit tip de echipament electrocasnic şi nu au valorificat voucherul, nu vor mai putea aplica pentru acelaşi echipament în sesiunea a doua.
„Regula, anul acesta, va fi schimbată în ceea ce priveşte posibilitatea de a solicita de mai multe ori voucher pentru acelaşi tip de echipament, în diverse sesiuni. Anul trecut am văzut persoane care, în prima etapă, au ocupat un loc şi nu au lăsat alţi cetăţeni să se înscrie în program, nu au valorificat voucherul solicitat, apoi au venit şi în a doua etapă şi au făcut acelaşi lucru. Motiv pentru care dacă cineva a cerut în prima sesiune un voucher pentru maşină de spălat şi nu a valorificat acel voucher, la următoarea sesiune nu mai poate solicita acest sprijin pentru acelaşi tip de echipament”, a explicat Barna Tanczos.
Valoarea voucherelor va rămâne similară cu ediţia din 2021, pentru fiecare tip de echipament electrocasnic, după cum urmează: 400 de lei pentru maşinile de spălat rufe, 400 de lei pentru maşinile de spălat vase, 400 de lei pentru aer condiţionat, 400 de lei pentru frigidere, 400 de lei pentru uscătoare de rufe, 200 de lei pentru aspiratoare, 500 de lei pentru laptopuri şi 300 de şi pentru tablete.
Programul de desfăşurare a primei sesiuni a programului „Rabla pentru electrocasnice” din acest an este următorul: 24 – 30 iunie sau până la epuizarea plafonului de 25 de milioane de lei (maşini de spălat rufe, maşini de spălat vase şi frigidere); 1 – 7 iulie sau până la epuizarea plafonului de 10 milioane de lei (laptopuri şi tablete); 8 – 14 iulie sau până la epuizarea plafonului de 15 milioane de lei (aparate de aer condiţionat, uscătoare de rufe şi aspiratoare).
Conform datelor AFM, la ediţia din 2021, din bugetul de 75 de milioane de lei a fost consumată suma de aproape 40 de milioane de lei.
La ediţia din 2021, prin intermediul acestui program, au fost achiziţionate 110.000 de echipamente electrocasnice noi eficiente din punct de vedere energetic. AGERPRES