Sorin Cîmpeanu: Evoluăm către digitalizare; avem nevoie de conectivitate generalizată pentru toţi copiii

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat luni că pentru un învăţământ digitalizat este nevoie de conectivitatea generalizată la internet, de echipamente, de profesori pregătiţi pentru predarea online, dar şi de platforme specifice securizate.

„Vrem, nu vrem, către digitalizare evoluăm. (…) Este vorba despre conectivitate generalizată. (…) Avem nevoie de conectivitate generalizată pentru toţi copiii. După care abia putem să vorbim despre un adevărat învăţământ online, echitabil. Trebuie să avem echipamente. Sigur că s-au făcut progrese în toate sistemele. S-au distribuit tablete de Guvern, să nu mai zic de alte surse. Stăm mult mai bine faţă de dinainte de criză. În ciclul superior al liceului, de exemplu, tabletele nu sunt suficiente. Trebuie ca toţi profesorii să fie pregătiţi din punct de vedere al pedagogiei digitale. Am îndoieli că pe lumea asta există un sistem de învăţământ care să spună că toţi profesorii sunt gata pentru învăţământul online. Trebuie să existe şi conţinut digital pentru toate disciplinele adaptate pe vârste. Pentru a avea un adevărat învăţământ online trebuie platforme specifice securizate pentru a ne asigura că rezultatele sunt ale elevilor evaluaţi şi nu ale altora”, a spus ministrul.

 


Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO


Cîmpeanu a fost prezent la deschiderea primului Forum franco-român al Educaţiei, eveniment organizat de Ambasada Franţei în România, Institutul Francez şi Ministerul Educaţiei.

Potrivit ministrului Educaţiei, una dintre priorităţile proiectului România Educată o reprezintă formarea de competenţe.

„Nevoia de a face să evolueze sistemul de educaţie mai mult ca înainte către competenţe pentru viaţă şi printre aceste competenţe necesare vieţii pe lângă cele digitale se numără şi competenţele de a putea comunica în limbi străine”, a arătat Cîmpeanu.

Ambasadoarea Franţei în România, Laurence Auer, a amintit de consorţiile de universităţi europene din care fac parte instituţii de învăţământ din România şi Franţa.

 


Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO


„Astăzi avem universităţi europene. Sunt trei consorţii din România la care participă zece universităţi franceze. (…) Am cooperat pentru că în PNRR vor exista investiţii susţinute, iar cele patru axe despre care discutăm astăzi vor permite consolidarea, completarea şi realizarea schimbărilor care vor fi avut loc în context european în ceea ce priveşte politicile educaţionale. De asemenea, vă vor permite, dată fiind această axă a combaterii antisemistismului, şi predarea Istoriei iudaismului în România, (…) în acest moment în care istoria are atât de multă importanţă pentru că statele trebuie să facă faţă şi crizei şi războiului din Ucraina”, a susţinut diplomatul.

Ambasadoarea a spus că forumul franco-român al Educaţiei se desfăşoară „sub egida Europei”.

„9 mai este momentul în care celebrăm 15 ani de apartenenţă formală la familia europeană, însă în acelaşi timp este un moment istoric şi din perspectiva crizelor succesive pe care România ca parte a familiei europene le-a gestionat împreună cu partenerii săi. (…) Proiectul, încă de la începuturile sale, a amintit că România Educată nu este un simplu demers tehnic de schimbare a politicilor publice în educaţie, ci este un demers de fundamentare pe valori a întregului sistem educaţional românesc ca bază pentru orice proiect de ţară şi orice construcţie ulterioară”, a afirmat consilierul prezidenţial Ligia Deca. AGERPRES