Ziua Independenței de Stat a României, aniversată la Iași

Cu ocazia Zilei Independenței de Stat a României, Zilei Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial și a Zilei Europei, la Iași au avut loc luni, 9 Mai, o serie de manifestări dedicate acestor evenimente. Punctul central al acestor manifestări l-a reprezentat ceremonia religioasă și militară desfășurată începând cu ora 10.00 la Statuia Independenței, la care au fost prezenți reprezentanți ai oficialităților locale (primarul Mihai Chirica, președintele Consiliului Județean, Costel Alexe, subprefectul Marian Grigoraș), alături de reprezentanții Garnizoanei Iași și cei ai asociațiilor veteranilor de război din județul Iași.

În alocuțiunea sa, primarul Mihai Chirica a subliniat însemnătatea Zilei de 9 Mai pentru poporul român.

“Pentru noi, românii, ziua de 9 Mai înseamnă Independență, înseamnă Victorie, înseamnă Europa Unită! Să nu uităm niciodată că în urmă cu 145 de ani, după secole de oprimare, românii își afirmau dreptul de a exista ca națiune liberă pe harta Europei! „Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare!”, declara atunci prim-ministrul Mihail Kogălniceanu în Parlamentul României. Războiul împotriva Imperiului Otoman, încheiat un an mai târziu cu o victorie eroică, consacra și înnobila înflăcărata declarație a omului politic ieșean! De asemenea, tot pe 9 mai, dar în urmă cu 72 de ani, la cinci ani după capitularea Germaniei naziste, venea propunerea istorică a ministrului francez de externe Robert Schuman de a crea o comunitate a statelor europene, menită a elimina războiul prin instaurarea unei ere a bunăstării colective. Se deschidea astfel calea unei colaborări fructuoase între Franța și Germania – statele rivale de altădată -, ce avea să devină baza pe care se va edifica Uniunea Europeană”, a declarat primarul Mihai Chirica.

În continuare, șeful municipalității s-a referit la evenimentele care au loc în acest moment în apropierea granițelor țării, subliniind încă o dată cât de importantă este pacea și libertatea.

“Acum, când războiul din imediata apropiere a României cutremură din nou întreaga lume, trebuie mai mult ca oricând să ne gândim, și nu doar în ziua de 9 mai, la libertate, la pace, la unitate – valorile fundamentale ale unei civilizații autentice. Doresc românilor libertate, pentru că doar oamenii liberi își pot realiza visurile! Doresc românilor pace, pentru că doar în liniște sufletească putem să ne bucurăm de îmbrățișările celor dragi, putem să ne creștem copiii și nepoții și să-i înțelegem pe ceilalți, poate mai puțin norocoși decât noi. Doresc românilor unitate, pentru că doar împreună, în solidaritate, vom găsi puterea de a construi o Românie mai bună. O Românie modernă, civilizată, educată. O Românie europeană!”, se arată în încheierea mesajului primarului Mihai Chirica adresat ieșenilor cu ocazia Zilei de 9 Mai.

La rândul său, președintele Consiliului Județean, Costel Alexe, a declarat în discursul său că este de datoria actualilor politicieni ai României să se ridice la înălțimea deciziilor luate în urmă cu 145 de ani, când a fost declarată Independența de Stat a României.

“Înaintașii noștri ne-au lăsat moștenire o țară liberă și independentă. Este datoria noastră să ne ridicăm la înălțimea deciziilor politice îndrăznețe pe care liderii țării le-au luat acum 145 de ani, când Mihail Kogălniceanu declara în Camera Deputaţilor: “Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare”. Este datoria noastră să ne ridicăm la înălțimea gesturilor eroice pe care politicieni și cetățeni de bună-credință le-au făcut de-a lungul acestor 145 de ani de independență pentru a proteja libertatea României și a românilor. În memoria lor, stăm cu inima dreaptă și plină de recunoștință, obligați fiind totodată să luăm și noi astăzi deciziile corecte pentru a lăsa o țară independentă urmașilor noștri. Iar vremurile actuale iată că ne pun în fața unui context complicat, dar tragem nădejde că ne vom așeza de partea dreaptă a istoriei și umanității, așa cum am arătat noi, românii, în ultimele două luni, în relația cu vecinii noștri din Ucraina. Tot astăzi am marcat și finalul celui de-al Doilea Război Mondial, dar, iată că la nici măcar 100 de ani distanță, chiar la granițele României, un nou război amenință pacea și securitatea Europei. Acesta nu este un război împotriva Ucrainei, este un război împotriva libertății, împotriva tuturor oamenilor liberi, împotriva dreptului de a ne trăi viața așa cum ne dictează conștiința și inima fiecăruia. Uniunea Europeană a luat ființă tocmai pentru a uni toate țările europene sub umbrela păcii. Trăim într-o Europă unită, într-o Europă a oamenilor și am văzut în toată această perioadă că valorile ne sunt aceleași. Prețuim cu toții libertatea, drepturile individuale, democrația și principiile fundamentale care au stat la baza înființării Uniunii Europene. Acesta este crezul nostru și îl vom apăra”, a mai spus Costel Alexe.

Prezent la manifestările desfășurate în Piața Independenței, președintele de onoare al Asociației “Cultul Eroilor” Iași, colonelul Ioan Timofte, și-a exprimat speranța că, în ciuda războiului declanșat de Federația Rusă în Ucraina, pacea și libertatea vor ieși, în final, învingătoare.

“Mă bucură faptul că în aceste zile frumoase de primăvară avem posibilitatea să sărbătorim astăzi, 9 Mai, acea tripletp de evenimente – 145 de ani de la declararea independenșeide Stat a României, în condiții vitrege pe câmpurile de luptă din Bulgaria, 77 de ani de când s-a obținut Victoria Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Dolea Război Mondial și 72 de ani de când s-au pus bazele Uniunii Europene de către ministrul de Externe francez Robert Schuman. Am toată speranța că națiunile Europei se vor uni și împreună cu celelalte state ale NATO vor face ca pacea și liberatatea să triumfe, iar liniștea popoarelor Europei să fie la cel mai ridicat nivel”, a afirmat  colonelul Iaon Timofte.

Manifestările din Piața Independței s-au încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare.  (E.M.)