Asociația Zi de Bine Moldova pornește în Caravana cu Sănătate, pentru ajutorarea persoanelor din comunitățile rurale aflate în nevoie

Zi de Bine Moldova, alături de Medlife și Fundația Bethany, dau startul proiectului  Caravana cu Sănătate, prin care vor oferi oamenilor din 23 de sate din Iași și Vaslui posibilitatea de a primi gratuit consultații specializate și rețete medicale pentru diferite afecțiuni. Timp de șase zile, Caravana cu Sănătate va poposi în comunele Movileni, Puiești și Vlădeni

”Ai putea crede că dacă l-ai văzut pe unul, le-ai văzut pe toate. Toate satele câte strâng împreună comunele Movileni, Puiești și Vlădeni, pe unde va merge #CaravanaCuSănătate. Peste 12.600 de suflete trăiesc la câteva zeci de kilometri de Iași, iar mulți dintre ei nu au nici măcar o căruță în care să se suie când e vreo urgență și să ajungă la medic. Puiești, care înglobează 13 sate, e singura comună dintre acestea unde sunt 2 medici de familie care, împreună cu 2 asistente, fac cu rândul la singurul centru de urgențe din comună. Celelalte comune, nici pomeneală de centre de urgențe sau asistente pentru medici.”, afirmă Melania Medeleanu, co-fondator Asociația Zi de BINE.

Cele trei comune au nevoie de medici pentru specializări diverse. În Movileni, este nevoie de specializări pentru ginecologie, cardiologie, pediatrie, urologie, gastroenterologie. În Puiești, predomină afecțiuni precum bolile hepatice și diabetul. La fel de diversificată este și vârsta localnicilor. În Movileni, predomină persoanele în vârstă, iar în Puiești există o pondere mai mare a tinerilor și a persoanelor minore. În Vlădeni, 237 de copii provin din familii care sunt beneficiare de diverse forme de ajutor social, 25 de copii trăiesc în locuințe în stare avansată de degradare, în sânul unor familii care nu au acces la utilități, în mod special la o sursa de apă, electricitate și încălzire.

”Împreună cu Asociația Zi de Bine, ne mobilizăm la propriu pentru a extinde demersul nostru legat de grijă în comunitățile unde este cea mai mare nevoie de intervenție medicală. Am selectat localități din zona Iași-Vaslui unde vom deplasa clinica mobilă MedLife pentru a oferi acces la servicii medicale de calitate prin consultații și analize gratuite. Prin Clinica Medicală Mobilă MedLife evaluăm starea de sănătate a comunităților din zona respectivă prin consult clinic, analize de laborator, investigații, dar și consultații de specialitate, în funcție de nevoi și cerințe. Clinica este amenajată într-un container expandabil, instalat pe un șasiu tractabil, astfel încât întreg ansamblul poate fi relocat rapid într-o altă zonă unde este nevoie de servicii medicale.”, declară Ina Bădărău, Head of Communications Medlife Group.

Acesta nu este primul proiect al Asociației Zi de Bine dedicat persoanele aflate în nevoie, din mediul rural. În august 2020, tot alături de Fundația Bethany, Zi de Bine finaliza proiectul Microduș- un mod captivant în care să-i atragă pe copii și părinții lor în discuții despre cum pot avea grijă de sănătatea lor. Proiectulconsta într-un autoturism tern adaptat într-o mașină colorată, dotată cu duș, toaletă și chiuvetă, care le permite și exercițiu, dar și practică în materie de igienă.

”Noi, la Fundația Bethany, suntem preocupați constant de dezvoltarea comunităților rurale din zona Moldovei și, ce știm sigur, e că acest lucru e posibil doar printr-o abordare multi-disciplinară. Dacă până acum doi ani, programele noastre vizau în special educația copiilor de la sate, odată cu Microdușul, în 2020, am abordat și problematica sănătății și a igienei, un alt punct nevralgic în spațiul rural românesc. Așa că, pentru noi, Caravana cu Sănătate e o continuare aproape firească, și ne bucurăm să o ducem în satele unde este cu adevărat nevoie, împreună cu prietenii și partenerii noștri de la Asociația Zi de Bine Moldova.”, menționează Beatrice Darie, Director programe la Fundația Serviciilor Sociale Bethany.

Cei care doresc să susțină suplimentar proiectele realizate de Asociația Zi de Bine, o pot face fie printr-un SMS cu textul SUS la 8845. Mai multe metode de implicare pot fi găsite aici: https://www.zidebine.ro/doneaza.