Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat, miercuri, într-o şedinţă desfăşurată la MAI, printr-o hotărâre, procedura operaţională privind stabilirea tipurilor de risc, a nivelului de gravitate al evenimentului prognozat ori produs, pentru care este necesară avertizarea populaţiei prin intermediul „RO-ALERT”, conform unei informări a Guvernului.
Sursa citată menţionează că prin HCNSU s-a stabilit că procedura operaţională în cadrul căreia sunt reglementate condiţiile de operare a sistemului „RO-ALERT” cuprinde:
– Principiile privind transmiterea mesajelor;
– Principalele tipuri de alerte care se transmit, descrierea activităţilor şi responsabilităţilor;
– Criteriile ce trebuie respectate pentru conceperea unui mesaj de avertizare;
– Tipuri predefinite de mesaje;
– Nivelurile de gravitate şi structurile responsabile pentru verificarea acestora;
– Diagrama de proces privind fluxul informaţional-decizional.
Conform informării transmise de Executiv, prin aceeaşi hotărâre a CNSU a fost aprobată şi „concepţia naţională privind gestionarea eficientă a mişcărilor necontrolate ale populaţiei, elaborată în scopul implementării la nivel naţional a cerinţei nr. 3 subsumată obiectivului ‘Asigurarea rezilienţei naţionale prin îmbunătăţirea modului de implementare a măsurilor de protecţie civilă’, conform deciziilor Summit-ului NATO de la Varşovia din 8-9 iulie 2016 şi a deciziilor adoptate la Summit-ul de la Bruxelles din 11-12 iulie 2018, cu implicaţii pentru România”. AGERPRES