Universitatea din Bucureşti – prima poziţie pe plan naţional în clasamentul RUR World University Rankings
Clasamentul din 2022, acreditat de IREG Observatory on Academic Ranking and Excellence evaluează performanţele a 1.028 de universităţi, având la bază 20 de indicatori, grupaţi în 4 domenii-cheie ale activităţii universitare: predare, cercetare, diversitate internaţională şi sustenabilitate financiară.
„Rezultatul obţinut de Universitatea din Bucureşti la ediţia din 2022 a clasamentului RUR World University Rankings se datorează în principal componentei de cercetare, care poziţionează UB pe primul loc la nivel naţional şi pe locul 559 la nivel internaţional”, se arată într-un comunicat de presă.
Lansat în 2010 din dorinţa de a oferi informaţii detaliate cu privire la performanţele universităţilor, Clasamentul RUR World University Rankings evaluează peste 1.300 de instituţii de învăţământ din 80 de ţări. Rankingul, care evaluează la ediţia din 2022 performanţele a 1.028 de universităţi, se adresează atât studenţilor şi comunităţii academice, cât şi reprezentanţilor universităţilor sau factorilor de decizie politică.
Universitatea din Bucureşti este urmată în clasamentul general naţional de Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca şi de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca. Celelalte instituţii de învăţământ superior din România ce se regăsesc în acest clasament sunt: Universitatea „Politehnica” din Bucureşti, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi, Universitatea „Transilvania” din Braşov, Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, precum şi Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.
Principalele domenii evaluate de clasament sunt predarea (40%) şi cercetarea (40%), urmate de diversitatea internaţională (10%) şi de sustenabilitatea financiară (10%), care sunt considerate domenii auxiliare, aşa cum se precizează în metodologia de realizare a RUR World University Rankings.
Pentru fiecare domeniu, clasamentul urmăreşte o serie de indicatori, printre care pregătirea şi reputaţia internaţională a cadrelor didactice, numărul de citări ale publicaţiilor personalului didactic şi de cercetare, reputaţia internaţională a cercetărilor realizate în universităţi, numărul de studenţi şi de membri ai personalului administrativ care beneficiază de stagii internaţionale, dar şi veniturile instituţionale pentru personalul academic sau pentru studenţi. AGERPRES