Val de caniculă în Pakistan; temperaturi de 50 de grade Celsius, prognozate de meteorologi

Autorităţile din Sindh, o provincie din sudul Pakistanului, au plasat serviciile de urgenţă în stare maximă de alertă joi după ce un nou val de caniculă s-a abătut asupra acestei ţări din sudul Asiei, iar meteorologii se aşteaptă ca temperaturile să urce în zilele următoare până la 50 de grade Celsius, informează DPA.

Guvernul provinciei Sindh a ordonat amenajarea unei duzini de centre de prim-ajutor în oraşul portuar Karachi, unde o combinaţie de factori meteorologici – depresiune tropicală şi umiditate – ar putea să facă acest val de caniculă să devină unul ucigaş, a precizat oficialul local Ali Sajjid.

Karachi, unul dintre cele mai populate oraşe din lume, cu peste 20 de milioane de rezidenţi, s-a confruntat cu un val sever de caniculă în 2015, care a făcut peste 1.200 de victime.

Pakistanul şi India sunt afectate de valuri de caniculă încă din luna martie a acestui an, un fenomen despre care experţii afirmă că reflectă foarte bine realitatea generată de schimbările climatice.

Temperaturile au depăşit 48 de grade Celsius în Pakistan în cursul zilei de joi şi ar putea să atingă pragul de 50 de grade Celsius în zilele următoare, a anunţat meteorologul Sardar Sarfraz, potrivit căruia specialiştii se aşteaptă ca valul de caniculă să dureze cel puţin până marţea viitoare.

Autorităţile provinciale au ordonat spitalelor să amenajeze secţii speciale pentru tratarea persoanelor care fac insolaţie şi i-au sfătuit pe localnici să rămână în locuinţe şi să evite expunerea la soare.

Sherry Rehman, ministrul pentru schimbări climatice din Pakistan, a declarat joi că ţara ei se confruntă cu o ameninţare existenţială din cauza schimbărilor climatice.

Pakistan ocupă locul al optulea în topul celor mai vulnerabile ţări din lume la efectele cauzate de schimbările climatice, deşi produce mai puţin de 1% din emisiile de carbon globale.

Oamenii de ştiinţă au atribuit vulnerabilitatea Pakistanului la schimbările climatice proximităţii sale faţă de China şi India, care au societăţi puternic industrializate, precum şi topirii rapide a gheţarilor din Munţii Himalaya. AGERPRES