Sistemul feroviar din România ar trebui să fie un pilon important care să împrumute abordări ce vizează digitalizarea şi competenţa resursei umane, a declarat, miercuri, în cadrul celei de-a X-a ediţii a Conferinţei de Infrastructură, Marian Mihail Călin, director general adjunct al Autorităţii Feroviare Române (AFER).
„Sper ca studenţii Universităţii de Construcţii Bucureşti să fie viitorii specialişti de care sistemul feroviar din România are atâta nevoie. Ne confruntăm cu probleme, mai ales după perioada aceasta complicată, de doi ani de pandemie. Digitalizarea şi resursa umană sau lipsa acestora rămân două teme de actualitate ce afectează companiile. Lumea transporturilor creează sisteme inteligente de mobilitate astăzi, fructificând practic avantajele tehnologiei informatice. Transportul feroviar ar trebui să fie un pilon important care să împrumute din aceste abordări. În acest sens, viitorii specialişti, viitori ingineri ai căii ferate trebuie să-şi dezvolte pe parcursul activităţii o serie de competenţe şi să însumeze nişte competenţe atât din perspectiva tehnologiei informatice, cât şi din perspectiva activităţii curente de exploatare, reparaţii sau fiecare în domeniul său de activitate”, a afirmat Călin.
Acesta a adăugat că există speranţă că sistemul feroviar din România se va bucura, la un moment dat, de resurse suficiente în aşa fel încât să rezulte performanţă şi valoare adăugată.
„Nu pot să nu-mi exprim speranţa că, la un moment dat, sistemul feroviar din România se va bucura de resurse suficiente, de o resursă umană competentă, pentru că numai în acest mod cei din managementul instituţiilor, societăţilor comerciale din întregul sistem feroviar vom putea transforma resursele alocate în performanţă şi valoare adăugată”, susţine reprezentantul AFER.
Club Feroviar, Carieră Feroviară în România (CFiR) şi Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, cu sprijinul Asociaţiei Industriei Feroviare din România (AIF), organizează miercuri şi joi cea de-a XVI-a ediţie a Conferinţelor Club Feroviar – Conferinţa de Infrastructură 2022.
Evenimentul, ce are loc la Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, reprezintă cel mai relevant eveniment specific feroviar, care asigură platforma de comunicare între operatorii feroviari de transport, administratorii de infrastructură, reprezentanţii Guvernului şi cei ai industriei feroviare. AGERPRES