Poeţi din 16 ţări vin la Iaşi

 

În perioada 22 – 29 mai la Iaşi are loc cel mai mare festival dedicat poeziei din această zonă a Europei, Festivalul Internaţional „Poezia la Iaşi”, ediţia a VIII-a. Vor participa aproape 70 de poeţi din ţări precum: Belgia, Brazilia, Croaţia, Franţa, Grecia, Israel, Italia, Polonia, Portugalia, România, Rep. Moldova, Spania, Tunisia, Turcia, Ucraina şi Ungaria. Astfel în cele şapte zile de festival iubitorii de poezie pot participa la un adevărat maraton de evenimente pe care cele opt grupe de poeţi le-au pregătit special pentru public. Cu acest prilej vă invităm să îi cunoaşteţi pe participanţii care în perioada 22 mai – 29 mai vor reconfirma că Iaşi este Capitala Europeană a Poeziei.

 

În cele şapte zile de festival (22-29 mai), cei aproape 70 de poeţi invitaţi din 16 ţări vor fi prezenţi în 11 licee ieşene, unde se vor întâlni cu tinerii devoratori de poezie pentru recitaluri lirice şi dialoguri libere, vor susţine recitaluri poetice la Muzeul Municipal „Regina Maria” din Iaşi, vor lansa cărţi apărute recent şi vor participa la un maraton de lectură şi dialog neconvenţional „la firul ierbii”, în comuna Ciurea. Totodată, în cadrul Festivalului Internaţional „Poezia la Iaşi”, iubitorii de poezie vor avea prilejul să audieze secvenţe de intemezzo muzical, oferit de Patricia Iacob, la vioară, Diana Maria Hrenciuc Mertic, la violoncel, dar şi un recital extraordinar inedit oferit de cunoscutul actor francez Charles Gonzales, care va interpreta în premieră din operele poeţilor ieşeni: Daniel Corbu, Adi Cristi, Cassian Maria Spiridon şi Valeriu Stancu. 

Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului Iași, prin Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iaşi, în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din România, sub patronajul Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO.

În cele şapte ediţii de până acum, din SUA și Canada, China și Japonia, Mexic, Federația Rusă, Brazilia, Columbia, Cuba, Danemarca, Suedia, Norvegia, Estonia, Marea Britanie, Franța, Germania, Belgia, înspre Luxemburg, Austria, Italia, Ungaria, Polonia, Cehia, Ucraina, Republica Moldova, Bulgaria, Grecia, Turcia, Israel, Iran, Siria, Tunisia, Egipt, Senegal, Portugalia, Spania, India, Taiwan, Tătărstan, Azerbaidjan, Serbia, Croația, Slovenia, Slovacia FIPI a adus la Iași marea poezie a lumii. Dacă ar fi să numărăm poeții care au ajuns la Iași, în cele șapte ediții ale Festivalului Internaţional „Poezia la Iași”, atunci am reuși să adunăm peste 500 de nume ce au cucerit capitala culturală a țării, oferindu-i șansa de a deveni capitala europeană a poeziei. Poezia la Iași, din orice colț al lumii ar veni, a demonstrat că se simte la ea acasă, că este oferită cu aceeași emoție cu care o primește iubitorul de poezie în a cărui limbă a fost creată.

Alături de marea poezie a lumii s-a adăugat marea poezie a limbii române, prin reprezentanții ei cei mai de seamă, dar și prin poeții care au demonstrat deja că se poate miza pe versul lor ca fiind garanția poeziei naționale de mâine. Îi amintim astfel pe: Ana Blandiana, Ileana Mălăncioiu, Mircea Dinescu, Dinu Flămând, Adrian Popescu, Emil Brumaru, Ion Mureșan, Gabriel Chifu, Nicolae Prelipceanu, Aurel Pantea, Varujan Vosganian, Ioan Es. Pop, Ioan Pintea, Horia Gârbea dar și pe Paul Gorban, Andrei Novac, Dan Coman, Cătălin Mihai Ștefan, Emilia Nedelcoff, Bogdan Alexandru Petcu. Din marii poeți ai lumii ajunși la Iași îi amintim pe: Marco Lucchesi, Milan Richter, Manglesh Dabral, Carlos Ortega, Marco Antonio Campos, Evgheni Stepanov, Dante Maffia, Marco Onofrio, Lee Kuei-shien, Philippe Delaveau, Salim Babullaoglu, Niels Hav, Maria Elena Blanco, Dante Mafia, Iossif Ventura, Jean Poncet, Maria Jao Cantinho etc.

 

La ediţia din acest an vor participa poeţii stăini: Drazen Katunaric, Muriel Augry, Jean Poncet, Antoine Simon, Iossif Ventura, Ronny Someck, Natalia Malek, Maria Joao Cantinho, Grigore Chiper,  Nicolae Spătaru, Jordi Virallonga, Bessem Aloui, Metin Cengiz, Vasile Bâcu, Andras Petocz. Iar dintre invitaţii români amintim pe: Radu Andriescu, Angela Baciu, Alexandru Cățcăuan, Marius Chelaru, Cristina Chiprian, Gabriela Chiran, Daniel Corbu, Nichita Danilov, Ioana Diaconescu, Gellu Dorian, Dinu Flămând, Radu Florescu, Horia Gârbea, Paul Gorban, Maria Grădinaru, Mihaela Grădinariu, Doina Guriță, Ştefania Hănescu, Livia Iacob, Emilian Marcu, Marcel Miron, Ştefan Mitroi, Andrei Novac, Emil Nicolae, Nicoale Panaite, Gheorghe Pârja, Dan Petrușcă, Viorica Petrovici, Ioan Pintea, Ioan Es. Pop, Adrian Popescu, Mircea Platon, Nicolae Prelipceanu, Nicolae Sava, Nicolae Scheianu, Indira Spătaru, Cassian Maria Spiridon, Valeriu Stancu, Liviu Ioan Stoiciu, Aurel Ștefanachi, Aurora Ciucă, Caliopia Tocală, Nina Viciriuc, Alexandru Ovidiu Vintilă, Varujan Vosganian.

 

„Ieșenii s-au dovedit a fi consumatorii ideali de poezie, mai ales dacă aceasta a fost transmisă prin lecturare în direct de către autor. Festivalul a mai dezvăluit o serie de spații neconvenționale unde poezia s-a dovedit a fi la ea acasă, fie că acestea au fost descoperite în mijlocul cartierelor, pe podiumuri special amenajate, fie că s-a recitat poezie în parcuri sau în lăcașurile de cult, cu aceeași dezinvoltură cu care poetul nu a ezitat să rostească poezie în situl arheologic de la Cucuteni, spațiul în care timpul primordial a fost descoperit în locurile de început, de unde oamenii au învățat pe lângă utilitatea vaselor din ceramică, de exemplu, și frumosul acestora. În fiecare an, poezia a fost recitată în marele muzee ale Iașului, în catedrale și școli, pe străzile orașului, în parcuri, mii de ieșeni intrând în contact direct. La Iași, poezia a fost și este un motiv în plus de a demonstra că vechimea noastră ca locuitori este cu mult mai mare decât vechimea noastră ca țară, de zeci de milioane de ori, de sute de milioane de ori, așa cum tot poezia ne oferă cel mai sigur exemplu de unitate, de ”a fi împreună”, de imn închinat cuvântului, celui care zidește. Iașul se regăsește astăzi pe harta cuvântului lumii, cel care sensibilizează, care te face să te simți nemuritor, chiar și numai în secundele rostirii versului care contează.”, a declarat managerul Festivalului Internaţional Poezia la Iaşi, poetul Adi CRISTI.