“Vocea de aur a liricii românești-Adriana Severin”, eveniment în cadrul proiectului „Salonul cu amintiri”

Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi organizează joi, 26 mai, începând cu ora 15.00, la Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu” Iaşi (str. Mihail Kogălniceanu nr. 11), o  întâlnire cu conf. univ. dr. Adriana Severin.

Evenimentul „Vocea de aur a liricii românești – Adriana Severin” este parte integrantă a proiectului „Salonul cu amintiri”, inițiat de Asociația „Universul Prieteniei” Iași, în parteneriat cu Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași și constă într-o serie de întâlniri cu personalități culturale ieșene, care împărtășesc publicului din amintirile și experiențele adunate de-a lungul anilor.

În acest cadru va avea loc un recital susținut de sopranele prof. univ. dr. Cristina Simionescu, lect. univ. dr. Oana Severin, Cristina Grigoraș, Angelica Solomon și de tenorul conf. univ. dr. Alexandru Petrescu, acompaniați la pian de conf. univ. dr. Cezara Petrescu și conf. univ. dr. Vasilica Stoiciu Frunză.

De asemenea, lect. univ. dr. Mihaela Gârlea va prezenta volumul Iași, Cetate Culturală. Oameni, gânduri, fapte. (vol. III). Călăuza harului-Adriana Severin, Editura Sedcom Libris, Iași, 2022. Acest volum, publicat  la ceas aniversar, grație lect. univ. dr. Mihaela Gârlea și lect. univ. dr. Oana Severin, prezintă în paginile sale biografia Adrianei Severin, precum și gânduri ale celor care au colaborat sau au fost elevi ai distinsei profesoare.

Adriana Severin s-a născut la 30 mai 1940, la Bacău. A absolvit Conservatorul din Iași și a debutat cu Saffi, din „Voievodul Țiganilor” de Johan Strauss, la Baia Mare, Secția de Operetă. Transferată la Iași, a cântat inițial în corul operei, apoi ca solistă și ulterior prim-solistă în numeroase spectacole. A urmat numeroase cursuri de măiestrie în țară cu Constantin Stroescu, Arta Florescu, Stela Simonetti, Magda Ianculescu, dar și în străinătate, la Conservatorul „Fr. Liszt” din Weimar, la clasa profesorului Pawel Lisizian. A cântat pe marile scene ale lumii din Franța, Italia, Germania, Spania, Serbia, Bulgaria, Rusia, Republica Moldova, Ucraina, Israel și Grecia.

În anul 1994 devine conferențiar universitar al Conservatorului din Iași, dedicându-se muncii de la catedră cu aceeași abnegație cu care a slujit și scena.

Proiectul „Salonul cu amintiri” este coordonat de Rodica Rodean, preşedintele Asociaţiei „Universul Prieteniei” Iaşi, gazda acestui eveniment fiind drd. muzeograf Mihaela Tudose.

Organizatorii manifestării sunt Asociaţia  „Universul Prieteniei” Iaşi, în parteneriat cu Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi – Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu”.