În prezența autorităților locale, la Iași a fost inaugurată joi, 26 mai, cea de-a treia Casă Ronald McDonald din România. Aceasta este amplasată în curtea Spitalului Clinic de Copii „Sfânta Maria”, are 19 camere individuale, cu baie proprie și spații comune ce oferă confortul unei case departe de casă: bucătărie, living, sală de mese, loc de joacă, spălătorie, sală pentru activități. Aici, familiile vor putea socializa, se vor putea conecta, vor beneficia de suport și consiliere. În Casa Ronald McDonald, părinții se vor putea odihni, vor primi o masă caldă, vor putea găti pentru ei și pentru copii și vor beneficia de suport și consiliere.
“Mă bucur că în nouă luni de zile, Fundația Ronald McDonald a reușit să ridice acest frumos edificiu. Aș vrea să mulțumesc în numele comunității ieșene fundației, Amaliei Năstase și tuturor celor care au reușit cu un ajutor mai mic sau mai mare să înfăptuiască acest act de binefacere pe care părinții, dar mai ales copiii îl vor aprecia foarte mult. Mulțumim în numele copiilor că le dați posibilitatea ca o mie de părinți pe an să le fie aproape”, a declarat Costel Alexe, președintele Consiliului Județean, în alocuțiunea susținută cu acest prilej.
“Filosofia noastră, a celor de la Consiliul Județean Iași, de la președinte, la cel mai nou angajat, este să investim pentru a avea condiții în școlile și spitalele noastre ca și cum copiii noștri ar ajunge să învețe sau să fie tratați acolo. La Spitalul de Pediatrie Sfânta Maria vom continua procesul de modernizare, astfel încât cei care vor veni să-și trateze copiii aici să simtă că sunt condiții ca în afară. În câteva luni vom finaliza proiectul de modernizare și vom lucra să avem o nouă Unitate de Primiri Urgențe”, a adăugat șeful administrației județene.
“Suntem o fundație care s-a înființat în anul 1998 în România, iar până în prezent am inaugurat două case de acest tip, una la București și una la Timișoara, pentru părinții copiilor internați în spitale. Încercăm să facem astfel de case în toată țara, pentru că este nevoie ca părinții să stea alături de copii. Aceste case există în întreaga lume, pentru că Fundația Roland McDonald este una internațională, nefiind vorba despre țări bogate sau sărace, ci despre spitalele de copii care nu-și permit să găzduiasă familial acestora pe timpul cât micuții beneficiază de tratament. Ideea este că un copil internat în spital se vindecă mai repede dacă benficiază de confortul și suportul familiei. Aceste case încearcă să readucă atmosfera de acasă a copiilor internați spital. Această atrmosferă îi ajută foarte mult atât pe copii cât și părinți să treacă mai ușor peste periaoda grea în care copilul se află în spital”, a afirmat Amalia Năstase, președintele Fundației Ronald McDonald România, care a mai adăugat că pe timpul șederii în aceste locuințe, cazarea și mâncarea este gratuită atât pentru copii cât și pentru părinți, ele fiind asigurate de fundație.
“Locația este destinată pentru pacientul pediatric oncologic, alături de aparținător. Noi suntem centru de oncologie pediatrică pentru întreaga regiune a Moldovei, în condițiile în care toți pacienții care au suspiciune și sunt confirmați cu patologie oncologică rămân sub tratament în centrul nostru. Din nefericire, în ultimii ani constatăm o creștere a incidenței acestei cazuistici, ceea ce ne-a făcut să cerem ajutorul cuiva pentru a reuși să oferim și un confort cât de cât emoițional pentru pacienții noștri. Boala este una lungă și reprezintă o uzanță emoțională atât pentru copil cât și pentru părinte. Mulțumim Fundației Ronald McDonald pentru realizarea acestui proiect care vine în sprijinul copiilor și al aparținătorilor”, a afirmat, la rândul său, Alina Belu, managerul Spitalului Clinic pentru Copii “Sfânta Maria”. (E.M.)