Cercetători de la Johns Hopkins au descoperit că o proteină, botezată STING, care răspunde la procesul de curățare a celulelor deteriorate din creier prin crearea unui ciclu de inflamație, ar putea accelera progresia bolii Parkinson.
Boala Parkinson este o tulburare neurodegenerativă caracterizată de acumularea unei proteine cu defect de pliere, numită alfa-sinucleină, în celulele din creier.
Moartea celulelor creierului afectează capacitatea unei persoane de a se mișca, gândi sau de a-și regla emoțiile.
Studiile anterioare au arătat că, pe măsură ce celulele creierului sunt deteriorate de aglomerările de alfa-sinucleină, ele eliberează fragmente de ADN deteriorat în corpul celulei nervoase.
„ADN-ul care plutește liber nu este bun pentru neuroni, așa că sistemul imunitar a dezvoltat modalități de a-l șterge”, a explicat dr. Ted Dawson, directorul institutului de inginerie celulară și profesor de neurologie la facultatea de medicină a universității Johns Hopkins.
Ca parte a răspunsului imun, proteina STING (stimulator al genelor interferonului), inițiază o cascadă de semnale chimice inflamatorii care aduc celulele imune la fața locului pentru a curăța ADN-ul deteriorat.
În timp ce acest răspuns imun poate fi benefic pentru distrugerea virușilor și bacteriilor din restul corpului, cercetătorii suspectează că un astfel de răspuns inflamator în creier poate perturba echilibrul delicat al semnalelor celulelor cerebrale și poate duce la o agravare a bolii Parkinson.
Pentru a analiza și această posibilitate, cercetătorii au scanat celule cerebrale de la șoareci, crescute în laborator și expuse la agregatele de alfa-sinucleină cu defect de pliere, pentru a observa prezența proteinei STING.
Echipa de la Johns Hopkins a descoperit că cele mai crescute niveluri de proteine STING au fost prezente la celulele de susținere din creier, numite celule microgliale, care colectează deșeurile din creier.
Prezența proteinei STING în celulele microgliale sugerează că și aceste celule sunt predispuse la deteriorarea ADN-ului în boala Parkinson.
„Atunci când membrii echipei de curățenie funcționează și ei defectuos, asta devine o problemă pentru răspunsul imun din creier“, a explicat dr. Dawson.
Cercetătorii au suspectat că răspunsul inflamator inițiat de proteinele STING ar putea suprasolicita răspunsul imun al celulelor microgliale din cauza deteriorării propriului ADN.
Acest răspuns, sugerează cercetătorii, poate declanșa celulele microgliale să distruge inutil mai mulți neuroni dopaminergici.
Examinând țesutul cerebral al șoarecilor injectați cu alfa-sinucleină cu defecte de pliere, cercetătorii au descoperit că șoarecii cu proteine STING dezactivate au avut mai puțină activitate microglială și moarte celulară cerebrală.
Mai mult, acești șoareci au avut rezultate mai bune la executarea unor sarcini fizice, de rezistență și mișcare, folosite de specialiști pentru a examina progresia bolii Parkinson.
„Prin dezactivarea genei STING, am putea opri răspunsul inflamator la șoareci, sugerând că această cale este implicată în inflamația care apare în patologia cu alfa-sinucleină“, a menționat dr. Dawson.
Echipa de cercetători de la Johns Hopkins a mai examinat și țesutul cerebral al persoanelor care au murit cu boala Parkinson și a găsit niveluri ridicate de proteine STING în țesuturile creierului.
Concluziile studiului au fost publicate în Proceedings of the National Academy of Sciences-PNAS.
Echipa de cercetare intenționează să examineze în continuare calea de semnalizare a celulelor STING pentru a identifica posibile ținte de medicamente care ar putea opri răspunsul inflamator.(sursa:www.360medical.ro)