Rafila: Avem o variantă aproape finalizată a Strategiei Naționale de Control al Cancerului

Strategia Naţională de Control al Cancerului este aproape finalizată, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, care a subliniat importanţa serviciilor medicale preventive.

„Avem o variantă aproape finalizată a Strategiei Naţionale de Control al Cancerului ca parte a Planului european de control al cancerului. Există programe care se dezvoltă regional, ar trebui să se dezvolte naţional. Cred că cel mai important este să reuşim să schimbăm mentalităţi. Noi putem să avem programe desfăşurate la nivel naţional şi ele să nu fie accesate de populaţie şi atunci trebuie să lucrăm în zona de educaţie pentru sănătate, astfel încât oamenii să înţeleagă că aceste comportamente preventive le sunt utile nu numai pentru depistarea precoce a cancerului, ci şi pentru multe alte patologii cu care ne confruntăm”, a afirmat ministrul, în cadrul unei conferinţe organizate de Fundaţia Renaşterea.

El a subliniat că programele de screening, dar şi vaccinarea reduc povara mai multor forme de cancer.

„Avem programe de screening pentru cancer de col uterin, cancerul mamar şi cancerul colorectal. Utilizarea vaccinării anti-HPV, mai ales la fete, dar nu putem exclude nici băieţii din această vaccinarea, vaccinarea împotriva hepatitei B duc la reducerea poverii acestor câtorva forme de cancer care sunt importante şi care creează nu numai mare mortalitate, ci şi foarte multă suferinţă”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Potrivit acestuia, medicii de familie trebuie să fie parte integrantă a acestui demers, iar accesul la pachetul de servicii preventive trebuie încurajat astfel încât să aibă un impact asupra reducerii morbidităţii şi mortalităţii.

„Mai avem de lucru şi la nivelul asistenţei medicale primare. Colegii şi prietenii noştri de la cabinetele de medicină de familie trebuie să fie parte integrantă a acestui efort. Cred că accesul la servicii medicale de asistenţă medicală primară şi mă refer aici la pachetul de servicii preventive trebuie încurajat şi financiar sau prin alte metode de natură administrativă, astfel încât acest efort pe care încercăm să îl facem la Ministerul Sănătăţii, dar neapărat în parteneriat cu organizaţii ale societăţii civile care îşi desfăşoară de foarte mulţi ani cu multă vizibilitate şi eficienţă astfel de programe, să aibă un impact asupra reducerii morbidităţii şi mortalităţii”, a arătat Rafila. (sursa:www.agerpres.ro)