Zelenski acuză Rusia de comiterea unui genocid în Donbas

Actuala ofensivă a Rusiei în regiunea Donbas din estul Ucrainei reflectă „o politică evidentă de genocid”, a declarat președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy în discursul său în noaptea de joi. Acesta a acuzat forţele ruse că încearcă să „ardă din temelii” mai multe oraşe din această regiune.

„Ofensiva actuală a ocupanților din Donbas poate face regiunea nelocuită”, a spus Zelenskiy, menționând că „ei vor să tranforme în cenușă localitățile Popasna, Bakhmut, Lyman, Lysychansk și Severodonetsk. Ca Volnovakha, ca Mariupol.”

În orașele mai apropiate de granița cu Rusia, cum ar fi Donețk și Lugansk, forțele ruse „adună pe toți cei care pot ocupa locul celor uciși și răniți în contingentul de ocupație”, a spus Zelenskiy.

Totodată, Zelenskiy a menționat că Rusia practică „deportarea” şi „uciderea în masă a civililor” în Donbas și că toate acestea (…) „sunt o politică evidentă de genocid dusă de Rusia”.

„În urmă cu exact opt ani, pe 26 mai, aeroportul din Donețk a încetat să funcționeze. În acea zi, se pare că, nimeni nu a prevăzut cum se vor dezvolta evenimentele din Donbas în acești ani. Și apoi – în toată Ucraina, după o invazie pe scară largă.

Pot fi două lucruri pot fi spuse cu încredere. Primul. Ucraina va fi întotdeauna un stat independent și nu va fi distrusă. Singura întrebare este ce preț va trebui să plătească poporul nostru pentru libertatea lor? Ce preț va trebui să plătească Rusia – pentru acest război fără sens împotriva noastră?

Evoluțiile catastrofale ar fi putut fi oprite dacă lumea ar fi tratat situația din Ucraina ca pe a lor. Dacă cei puternici ai lumii nu s-ar fi jucat cu Rusia, ci ar fi presat cu adevărat să pună capăt războiului!”, menționează președintele Ucrainei.

Rusia își descrie războiul provocat în Ucraina ca fiind o „operațiune militară specială”, în timp ce atât UE cât și SUA condamnă cu fermitate atât decizia lui Putin de a recunoaște zonele necontrolate de guvern din Donețk și Luhansk, cât și agresiunea militară neprovocată și nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei.

UE condamnă, de asemenea, implicarea Belarusului în agresiunea militară a Rusiei.

Liderii au cerut în repetate rânduri Rusiei să înceteze imediat acțiunile militare, să retragă necondiționat toate forțele și echipamentele militare din Ucraina și să respecte pe deplin integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei.

Totodată, ca răspuns la agresiunea militară, UE și SUA a extins masiv sancțiunile împotriva Rusiei, adăugând un număr semnificativ de persoane și de entități pe lista sancțiunilor și adoptând măsuri fără precedent.

(sursa:www.replicamedia.md)