Oamenii de știință din SUA spun că au descoperit un tratament revoluționar pentru cancer. Anunțul a fost făcut de Departamentul de oncologie al Centrul de cercetări City of Hope din Duarte, din California, potrivit căruia au reușit să dezvolte împreună cu o companie specializată în noi terapii împotriva cancerului, un tratament inovator contra acestei boli dure, fără leac până în prezent.
Primul om injectat cu virusul care ucide cancerul. Cum se manifestă virusul ucigaș de cancer
Medicamentul candidat, CF33-hNIS, cunoscut și sub numele de Vaxinia, este un virus oncolitice. Potrivit oamenilor de știință, acesta este un virus modificat genetic care este conceput pentru a infecta și ucide selectiv celulele canceroase, cruțându-le în același timp pe cele sănătoase.
Astfel, în urma analizelor pe șoareci, oamenii de știință au descoperit că virusul, numit Vaxinia, ar micșora tumorile în cazul cancerului de sân, colon, ovar, plămâno sau pancreas.
În premieră, un medicament experimental împotriva cancerului a fost administrat unui pacient uman. Oamenii de știință speră că testele vor dezvălui, în cele din urmă, dovezi ale unor noi alternative pentru a combate cu succes tumorile canceroase din organismul oamenilor.
Virusul modificat funcționează prin pătrunderea în celule și prin duplicarea sa. După ce celula infectată explodează, eliberând mii de noi particule de virus care acționează ca antigeni, aceasta stimulează sistemul imunitar să atace celulele canceroase din apropiere. Între timp, cercetări anterioare pe modele animale au arătat că medicamentul poate mobiliza sistemul imunitar în acest mod pentru a vâna și distruge celulele canceroase, dar până acum nu au fost efectuate teste pe oameni.
Co-dezvoltătorii medicamentului, centrul de îngrijire și cercetare a cancerului City of Hope din Los Angeles, și compania de biotehnologie Imugene, cu sediul în Australia, au anunțat recent că primul studiu clinic pe pacienți umani este în curs de desfășurare.
„Cercetările noastre anterioare au demonstrat că virușii oncolitici pot stimula sistemul imunitar să răspundă și să ucidă cancerul, precum și să stimuleze sistemul imunitar să fie mai receptiv la alte imunoterapii. Credem că CF33-hNIS are potențialul de a îmbunătăți rezultatele pentru pacienții noștri”, a declarat Daneng Li, oncolog și cercetător principal la City of Hope, potrivit Financial Express. Cu toate acestea, rezultatul CF33-hNIS dacă este sigur pentru oameni să ia depinde de prima fază a studiului care se concentrează pe siguranța și tolerabilitatea medicamentului.
Odată înscriși în studiu, acești participanți vor primi doze mici de tratament experimental prin injectare directă sau intravenos. Potrivit oamenilor de știință, în cazul în care primele rezultate sunt de succes și CF33-hNIS este considerat sigur și bine tolerat, teste suplimentare vor investiga modul în care medicamentul se asociază cu pembrolizumab, un tratament cu anticorpi existent, deja utilizat în imunoterapia împotriva cancerului.
„Dacă medicamentul se dovedește a fi sigur și bine tolerat, am putea avea în față un nou instrument puternic de combatere a tumorilor, descris ca fiind un „schimbător de joc datorită cât de puternic este și datorită capacității sale de a recruta și activa celulele imunitare”, potrivit oncologului chirurg Susanne Warner, care a condus anterior o echipă care a studiat efectele CF33 asupra tumorilor la șoareci.
În cazul în care CF33-hNIS va avea succes, CF33-hNIS va deveni a doua terapie cu virusuri oncolitice aprobată de FDA pentru tratamentul cancerului, după Talimogene laherparepvec (T-VEC), o versiune modificată a virusului herpes simplex, care este utilizată în tratamentul melanomului.
Ce spune medicul Tudor Ciuhodaru despre acest tratament nou
„Se caută tot felul de tratamente revoluționar, dar să știți că de tratament viral se vorbește din 1922. De fapt, acesta este un vaccin, un virus variolic modificat.
Sunt mai multe combinații de genomi, unele menite să crească eficiența radioterapiei țintite”, a declarat medicul Tudor Ciuhodaru, în direct la România TV.
Potrivit medicului, este vorba, „deocamdată, doar de terapii revoluționare, care în studiile clinice și-au demonstrat eficiența”.
„Se vorbea chiar din luna aprilie despre rezultatele fantastice pe diverse forme de tumori, fie că sunt injectate intratumoral, fie că sunt administrate intravenos”, a mai spus el.
„Sper să fie respectate toate etapele de testare, astfel încât să se ofere un tratament sigur pentru pacienții care nu au alte speranțe”
„Uitați-vă, că pot fi și virusuri, atenție, fac parte din cele care circulă liber, adică variola, variola maimuței și tot ce mai vreți dumneavoastră acolo, iar ele sunt folosite așa cum trebuie.
Sunt utilizate corespunzător și pot reprezenta o speranță, mai ales pentru formele rezistente de cancer și cred că și această soluție poate fi luată în considerare. Este, într-adevăr, primul pacient injectat, dar să știți că profesorul care a descoperit acest vaccin spune că trebuie să ajungă la cel puțin 100 de cazuri pe care să facă măcar o statistică parțială, restul datelor datelor de până acum oferă o mare speranță, fiind legate doar pe rezultatele de laborator.
Sper să fie respectate toate etapele de testare, astfel încât să se ofere un tratament sigur pentru pacienții care nu au alte speranțe”, a conchis Tudor Ciuhodaru.
(sursa:www.dcmedical.ro)