Firmele din Ucraina a căror activitate a fost afectată de război, așteptate să se relocheze la Iași

Viitorul parc industrial care urmează să fie amenajat pe platforma fostului Combinat de Utilaj Greu din Iași (FORTUS) ar putea include și o serie de întreprinderi din Ucraina, care din cauza războiului declanșat de Federația Rusă și-ar putea reloca activitatea în țara noastră. Anunțul a fost făcut duminică, într-o conferință de presă, de președintele PSD Iași, Maricel Popa. Potrivit acestuia, în zilele următoare, o delegație ieșeană se va deplasa la București, pentru discuții în acest sens cu ministrul Economiei, Florin Spătaru.

„Împreună cu domnul prefect vom merge luni la Guvern pentru a relua discuțiile cu domnul ministru Florin Spătaru privind intensificarea demersurilor pentru realizarea parcului industrial de la FORTUS. Dacă războul din Ucraina va continua, foarte multe întreprinderi și societăți comerciale am putea să le aducem la Iași. În prezent, la nivelul Guvernului este constituită și funcționează o comisie inter-ministerială  care ar putea facilita relocarea în România a firmelor mixte din Europa care își desfășoară activitatea în Ucraina și pe care noi am putea să le aducem pe platforma de la FORTUS. Am garanția că în cel mai scurt timp vom putea finaliza preluarea halelor industriale de la FORTUS însă pentru acest lucru este nevoie ca toți factorii politici locali să-și dea mâna și aici mă refer la Primărie, Consiliul Județean și la toți ceilalți factori de decizie”, a declarat Maricel Popa, președintele PSD Iași.

Printr-o Hotărâre a Consiliului Local, de anul trecut, Primăria Municipiului Iași a preluat mai multe terenuri și drumuri din suprafața fostului combinat FORTUS, în contul datoriilor pe care societatea le avea la momentul respectiv la bugetul local. Este vorba despre 3,44 hectare de terenuri și 0,55 hectare de drumuri. Aceste suprafețe se adaugă celor circa 23,5 de hectare din platforma industrială a FORTUS, din care 10 hectare sunt active ale combinatului, intrate în anul 2018 în posesia municipalității, tot ca urmare a datoriilor societății către bugetul local. În urma preluării suprafețelor respective de teren, autoritățile locale au demarat procedurile pentru realizarea unui parc industrial în str. Poitiers nr. 10, pe platforma de la FORTUS, cu o suprafață de aproximativ 19,5 ha de teren. Parcul urmează să fie administrat de către SC Tehnopolis SRL, la care Municipiul Iași, prin Consiliul Local, este asociat unic.

„Vom iniţia discuţii cu camerele de comerţ acreditate în România, cu o parte dintre posibilii investitori care ne-au bătut la uşă până în momentul de faţă, încercarea fiind de a reactiva acolo activităţi economice care să creeze locuri de muncă bine plătite“, declara primarul Mihai Chirica.

„Pe acest teren vom dezvolta o platformă industrială pentru Iaşi şi pentru România. Nu vom face acolo proiecte imobiliare sub nicio formă. Un lucru foarte important pentru noi este că avem toate utilităţile la îndemână. De pildă, un avantaj enorm este că acolo avem racord direct la Transgaz, putând astfel cumpăra gazele la preţ de transport, nu de distribuţie. De asemenea, capacităţile de asigurare a energiei electrice sunt cele mai mari din oraş, la care se adaugă capacităţile de transport pe calea ferată spre Vest”, mai spunea, la vremea respectivă, șeful municipalității ieșene. (E.M.)