MJ sprijină Republica Moldova în procesul de aderare la UE, inclusiv prin asistenţă tehnică pentru combaterea corupţiei

George Şerban, secretar de stat în Ministerul Justiţiei, a participat, săptămâna trecută, la Chişinău, la prima reuniune a Grupului de lucru anticorupţie, creat în cadrul Conferinţei internaţionale de sprijin pentru Republica Moldova de la Berlin, din 5 aprilie 2022.

Evenimentul, organizat la sediul Ministerului Justiţiei din Republica Moldova, a fost co-prezidat de conducerile Ambasadelor României şi Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord şi a beneficiat de participarea şi implicarea directă şi strategică a ministrului Justiţiei din Republica Moldova, Sergiu Litvinenco.

Potrivit unui comunicat al MJ, agenda întâlnirii s-a axat pe priorităţile autorităţilor de la Chişinău legate de reformarea sistemului de justiţie şi de luptă împotriva corupţiei şi pe posibilităţile de suport pe care le poate oferi comunitatea statelor şi organizaţiilor donatoare, în mod coordonat.

„Ministerul Justiţiei din România salută şi felicită pe toţi cei implicaţi în organizarea primei întâlniri a Grupului de lucru anticorupţie. Ne îndreptăm acum către punerea în aplicare a concluziilor convenite la Berlin şi cred că acesta este un pas major înainte. Din această perspectivă, eforturile coordonate ale tuturor partenerilor şi prietenilor Republicii Moldova sunt cruciale. În acelaşi timp, sprijinim eforturile Republicii Moldova de a adera la UE. De la Conferinţa de la Berlin s-au făcut paşi mari. Sperăm ca, în curând, Republica Moldova să obţină statutul de ţară candidată şi suntem convinşi că munca pe care am început-o la Berlin şi pe care o continuăm la Chişinău va ajuta autorităţile să îndeplinească standardele cerute pentru aderarea la UE”, a declarat secretarul de stat George Şerban.

Cu ocazia Conferinţei de la Berlin, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a precizat: „Ministerul Justiţiei din România este pregătit să intensifice cooperarea cu colegii din Republica Moldova, inclusiv în domeniul combaterii corupţiei. România este pregătită să ofere asistenţă tehnică Republicii Moldova şi să sprijine consolidarea cooperării autorităţilor competente de la Chişinău cu Ministerul Justiţiei, Direcţia Naţională Anticorupţie, Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, Agenţia Naţională de Integritate, Direcţia Generală Anticorupţie din Ministerul Afacerilor Interne”.

Pe 5 aprilie 2022, Germania, Franţa şi România au co-organizat, la Berlin, Conferinţa internaţională de sprijin pentru Republica Moldova la care au participat 47 de state, organizaţii internaţionale şi instituţii financiare. Programul Conferinţei a cuprins o reuniune a miniştrilor afacerilor externe, precum şi desfăşurarea a cinci mese rotunde, având ca tematică refugiaţii, energia, managementul frontierelor, combaterea corupţiei şi situaţia financiară şi economică.

România, prin Ministerul Justiţiei, a asigurat, alături de Marea Britanie, co-lead-ul mesei rotunde „Combaterea corupţiei ca prioritate pentru agenda de reformă a Republicii Moldova”. La finalul lucrărilor, s-a decis organizarea la Chişinău a unui Grup de lucru pe problematica anticorupţiei, condus de Guvernul Republicii Moldova şi coordonat de Ambasadele României şi Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din această ţară. S-a convenit ca Grupul de lucru să fie deschis tuturor statelor, organizaţiilor internaţionale şi instituţiilor financiare internaţionale. Acesta ar acţiona ca o platformă pentru definirea domeniilor prioritare, mobilizarea resurselor internaţionale, asigurarea coordonării activităţii în conformitate cu obiectivele stabilite şi va monitoriza progresele înregistrate.

Ambasadele celor două state vor oferi sprijin pentru organizarea continuă a lucrărilor Grupului de lucru, care se aşteaptă să se întrunească trimestrial. AGERPRES