Pasajul “Alexandru cel Bun” intră în reparații capitale

Întruniți în ședință ordinară, consilierii locali ieșeni au aprobat luni, 30 mai, documentația și indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul “Reparatii capitale pasaj superior Alexandru cel Bun”, costul total al lucrărilor de consolidare și reabilitare a obiectivului ridicându-se la suma de o sută de milioane de lei.

Pasajul, care face legătura între cartierul Alexandru cel Bun și zona Gară- Podu de Piatră, a fost construit în perioada 1977 – 1980, în prezent acesta aflându-se într-o stare evidentă de degradare, ca urmare a faptului că mai bine de 40 de ani construcția nu a beneficiat de nicio lucrare de consolidare și reabilitare.

Având în vedere toate aceste aspecte, municipalitatea a inclus reabilitarea pasarelei pe lista de priorități, un proiect în acest sens fiind prezentat încă din anul 2020.

„S-au propus două scenarii pentru intervenție, iar spre aprobare se propune scenariul doi, care cuprinde lucrări de consolidare a structurii de rezistență a infrastructurii și suprastructurii pasajului, lucrări de modernizare la nivelul căii pe pasaj și pe rampele de acces, și include și lucrările de consolidare a zidurilor de sprijin”, se arată într-o notă de funadamentare a municipalităţii. Marele avantaj al acestui gen de lucrare l-ar constitui extinderea duratei de exploatare a pasajului – minim 35 de ani, maxim 55 de ani –  în condiții de siguranță și confort pentru circulația rutieră, a tramvaielor și a pietonilor pe și sub pasaj”, se arată în nota de fundamentare care a însoțit proeictul de hotărâre supus spre aprobare aleșilor locali.

Pasajul “Alexandru cel Bun” are o lungime de 535 de metri iar partea carosabilă o suprafață totală de 8.500 de metri pătrați. Potrivit proiectului tehnic, lucrările de reabilitare a construcției includ, pe lângă consolidarea infrastructurii, modernizarea căii de rulare, refacerea trotuarelor, înlocuirea sistemului public de iluminat, prin montarea de lămpi de tip LED, precum și înlocuirea parapeților vechi. (E.M.)