R.M.N., peliculă prezentată în acest an la Cannes, în premieră, duminică, la Iași

Festivalul Filmului Francez aduce în premieră, duminică, 5 iunie, de la ora 18.00, la Cinema Ateneu, R.M.N. filmul regizorului Cristian Mungiu, prezentat la ediția din acest an a Festivalului de la Cannes. Pelicula este inclusă la secţiunea Regard vers l’Europe/ Privire către Europa, care celebrează cooperarea cinematografică în Europa şi rolul determinant al Franţei în acest context, propunând o selecție inedită de coproducții franco-europene marcante, realizate după 1960, se arată într-un comunicat al Institutului Francez din Iași.

În preajma Crăciunului, Matthias se întoarce de la muncă din Germania în satul său natal transilvan, preocupat de copilul care crește fără el (Rudi), de tatăl lui rămas singur (Otto) și de iubita lui din tinerețe, pe care arde sa o revadă (Csilla). Îsi dorește să se implice mai mult în educația băiatului rămas prea îndelung doar în grija mamei (Ana) și să-l dezbare de spaimele nedeslușite care l-au cuprins. Când la fabrica de care se îngrijește Csilla sunt angajați muncitori străini, pacea celor din comună se tulbură, spaimele îi cuprind deopotrivă și pe adulți, iar frustrările, conflictele și pulsiunile irump la suprafață prin pojghița subțire de aparentă înțelegere și calm.

O poveste despre resorturile profunde ale comportamentului uman în fața realităților care îl surprind, despre relația cu celălalt și despre felul în care ne raportăm cu toții astăzi la un viitor neliniștitor. În competiție, Cannes 2022

Regizor: Cristian Mungiu, coproducție România, Franța, Belgia, anul 2022, durată: două ore și șase minute, subtitrare în limba franceză. În rolurile principale: Marin Grigore, Judith State, Orsolya Moldovan.