Colonelul Claudiu Tamaș este noul comandant al Brigăzii 15 Mecanizate “Podu Înalt”

La Palatul Oştirii din Copou a avut loc miercuri, 8 iunie, ceremonia de predare-primire a comenzii Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt”, în cadrul căreia colonelul Claudiu Tamaș a preluat comanda şi Drapelul de luptă ale marii unităţi de la generalul de brigadă Daniel Pop, care a fost promovat în cadrul Statului Major al Apărării.

La eveniment au fost prezenţi șeful Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu, locţiitorul pentru operații și instrucție al şefului Statului Major al Apărării, general-locotenent Gheorghiță Vlad, locţiitorul comandantului Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, general de brigadă Nicolae Tonu, Înalt Prea Sfinția Sa Teofan, Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolitul Modovei și Bucovinei, reprezentanţi ai administraţiei publice locale, şefii instituţiilor ieşene din cadrul sistemului naţional de apărare, personal din Brigada 15 Mecanizată.

Potirivt unui comunicat al Brigăzii 15 Mecanizate “Podu Înalt”, colonelul Claudiu Tamaș a îndeplinit de-a lungul carierei numeroase funcţii, dintre care amintim: șef al modulului S3-Operații și Instrucție la comandamentul Brigăzii 2 Infanterie „Rovine” până în luna mai 2017, când preia comanda al Batalionului 20 Infanterie „Dolj. La data de 8 mai 2020, prin Ordin al ministrului Apărării Naționale, este avansat la gradul de colonel și numit în funcția de locțiitor al comandantului Brigăzii Multinaționale Sud-Est din Craiova. A fost direct implicat în inițierea și dezvoltarea celui mai mare comandament NATO din sud-estul Europei ce a fost dislocat pe teritoriul României. Din pregătirea militară a colonelului Tamaș amintim Institutul de Infanterie şi Chimie „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, cursul pentru „Viitori comandanți de unități”, organizat în cadrul Școlii de Aplicație a Infanteriei din Montpellier (Franța), unde a urmat și cursul de stat major pentru ofițeri, de această dată în cadrul Școlii de Stat Major a Armatei Franceze din Compiegne. A urmat cursurile programului de studii „Conducere Interarme Forţe Terestre” organizat de către Facultatea de Comandă şi Stat Major a Universității Naţionale de Apărare „Carol I”, obținând astfel, în anul 2012, diploma de master în domeniul „Ştiinţe Militare şi Informaţii”.

De-a lungul timpului, colonelul Tamaș și-a continuat permanent dezvoltarea profesională urmând nenumărate cursuri de carieră precum „Cursul de securitate europeană și politici de securitate”, „Cursul de Introducere în NATO”, „Cursul de management și negociere al conflictelor”, „Cursul de Securitate euroatlantică şi managementul crizelor”, „Cursul privind regulile conflictului armat”, „Cursul de management al resurselor din NATO”, atât în țară cât și în străinătate. De asemenea, deține o diplomă de master în domeniul „Relații Internaționale și Sisteme de Securitate” acordată în anul 2007 de către Universitatea Lucian Blaga din Sibiu și este licențiat în Științe Economice, specialitatea „Finanțe Bănci” din anul 2011, după absolvirea Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul Universițății “Titu Maiorescu” din București.

În anul 2014, șeful Statului Major al Forțelor Terestre i-a acordat, pentru meritele sale deosebite, “Medalia de Onoare a Forțelor Terestre Române”, iar în 2017 a fost decorat cu „The Georgia Meritorious Service Medal” de către Departament de Stat al Statelor Unite ale Americii. De asemenea, colonelului Tamaș i-au fost conferite Semnele Onorifice „În Serviciul Patriei” pentru cincisprezece respectiv douăzeci de ani de activitate. (E.M.)