SUA: Camera reprezentanţilor a adoptat un proiect de creştere la 21 de ani a vârstei de la care americanii pot cumpăra arme

Camera reprezentanţilor din SUA a adoptat miercuri seara un proiect de lege vizând prevenirea violenţelor cu arme de foc, informează dpa. Proiectul, care prevede între altele creşterea la 21 de ani a vârstei de la care americanii pot cumpăra arme şi limitarea capacităţii încărcătoarelor, are însă slabe şanse să treacă de Senatul divizat în această privinţă.

În Camera reprezentanţilor, proiectul de lege a fost adoptat cu 223 de voturi pentru, inclusiv cinci din partea unor republicani, şi 204 împotrivă.

În dezbaterea care a precedat votul, democraţii au subliniat că aleşii americani trebuie să ia măsuri în faţa recentului val de masacre produse cu arme de foc, cum a fost cel din 24 mai de la o şcoală elementară din Uvalde, Texas, unde un adolescent de 18 ani a ucis 19 copii şi doi profesori.

Liderul majorităţii, Steny Hoyer, a asigurat miercuri că, în pofida discuţiilor „fragile” dintre senatorii democraţi şi cei republicani, Camera reprezentanţilor va propune chiar joi un nou proiect de lege privind regimul armelor.

„Acest for nu trebuie să aştepte şi nu va mai aştepta să acţioneze”, a insistat Hoyer, care a apreciat totodată că există „semne promiţătoare” din Senat privind posibilitatea unui acord bipartizan.

Proiectul ce ar urma să fie supus la vot joi de reprezentanţi vizează stabilirea unei aşa-zise proceduri „red flag” la nivelul instanţelor federale prin care să le poată fi confiscate de urgenţă armele unor persoane considerate periculoase.

Un sondaj realizat de Universitatea Quinnipiac a arătat miercuri că 74% dintre adulţii americani susţin majorarea vârstei de la care pot fi cumpărate arme la 21 de ani şi 83% sunt în favoarea unor măsuri ca procedurile „red flag”.

În dezbaterea de miercuri, aleşii republicani au pledat pentru măsuri de „întărire” a şcolilor, cum ar fi creşterea finanţării pentru securitate sau asigurarea de gărzi înarmate, unii dintre ei cerând ca „şcolile să nu mai fie prezentate ca ţinte uşoare”. Democraţii au respins acest argument invocând aparenta lipsă de acţiune din partea poliţiei în tragedia din Uvalde.AGERPRES