Ucraina: Lupte pentru fiecare casă la Severodoneţk, avans ucrainean în sud şi atacuri ruseşti la Slaviansk

Armata ucraineană a anunţat joi că a înaintat în lupte intense de stradă în oraşul Severodoneţk, dar are nevoie de mai multă artilerie pentru a contracara puterea masivă de foc rusească, în timp ce forţele proruse din autoproclamata republică Doneţk au transmis că a început bătălia pentru oraşul Slaviansk, care împreună cu Kramatorsk este obiectivul principal al trupelor ruse în invazia axată acum pe estul Ucrainei, relatează agenţiile Reuters şi EFE.

Bătălia pentru micul oraş industrial Severodoneţk este una dintre cele mai sângeroase ale acestui război, Rusia concentrând acolo mare parte din forţa sa. Fiecare tabără susţine că a provocat pierderi grele celeilalte.

Severodoneţk şi oraşul său geamăn Lisiceansk, situat pe malul opus la râului Siverski Doneţ, sunt ultimele zone aflate sub controlul armatei ucrainene în provincia Lugansk. Circa 10.000 de civili sunt încă la Severodoneţk, aproximativ o zecime din populaţia de dinainte de invazie.

Comandantul batalionului ucrainean Svoboda, Petro Kusik, a declarat că ucrainenii încearcă să-i atragă pe ruşi în lupte de stradă la Severodoneţk, pentru a neutraliza avantajul trupelor ruse în materie de artilerie.

”Luptăm pentru fiecare casă şi fiecare stradă”, a spus Kusik la televiziunea ucraineană. ”Când i-am atras în lupte de stradă, o vreme a funcţionat, artileria lor nu mai ştia unde sunt ei şi unde suntem noi. Dar acum pur şi simplu acoperă cu focul de artilerie atât propriile lor trupe, cât şi pe ale noastre”, descrie comandantul ucrainean luptele de la Severodoneţk, susţinând că trupele sale reuşesc şi acţiuni contraofensive, după ce cu o zi în urmă s-au repliat din nou către periferia oraşului.

Pe lângă Severodoneţk, atacurile ruseşti au vizat şi alte localităţi din apropiere, de asemenea în cealaltă provincie separatistă prorusă, Doneţk, unde trupele proruse au anunţat că ”a început bătălia pentru Slaviansk”, un oraş cheie pentru cucerirea oraşului Kramatorsk.

Şi Statul Major al armatei ucrainene anunţase în raportul său matinal de joi că forţele ruse ”îşi axează pregătirile pe continuarea ofensivei în direcţia Slaviansk şi Barvinkova”.

Ministerul ucrainean al Apărării a mai transmis că a câştigat teren în urma unui contraatac în regiunea sudică Herson, cel mai vast teritoriu ucrainean ocupat de Rusia după lansarea invaziei, dar nu a oferit alte precizări.AGERPRES