Suedia doreşte progrese în discuţiile cu Turcia cu privire la aderarea ţării nordice la NATO

Suedia va încerca să obţină progrese în discuţiile cu Turcia pe tema obiecţiilor Ankarei cu privire la cererea de aderare a ţării nordice la NATO, a declarat vineri ministrul suedez de Externe, Ann Linde, relatează Reuters şi dpa.

Finlanda şi Suedia au solicitat luna trecută să adere la NATO, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina, însă se confruntă cu opoziţia Turciei, care acuză cele două state nordice că sprijină sau adăpostesc militanţi kurzi şi alte grupuri pe care Ankara le consideră teroriste.

Obiecţiile Turciei au luat prin suprindere Finlanda, Suedia, precum şi numeroase alte state din Alianţa Nord-Atlantică şi au redus probabilitatea unor progrese rapide în ceea ce priveşte perspectivele de aderare înainte de summitul NATO de la Madrid, de la sfârşitul lunii iunie.

„Cererea noastră a primit un sprijin larg în rândul membrilor NATO”, a afirmat ministrul Ann Linde într-o declaraţie de politică externă în Parlamentul suedez.

„Aspiraţia noastră este ca, în mod constructiv, să facem progrese cu privire la obiecţiile ridicate de Turcia”, a mai spus ea.

Ann Linde a adăugat că nu ar trebui să existe nicio îndoială că Suedia a luat întotdeauna poziţie alături de aliaţi împotriva terorismului.

Şefa diplomaţiei suedeze a afirmat, de asemenea, că ţara sa va lupta pentru securitatea Turciei dacă va fi acceptată în Alianţa Nord-Atlantică. „Suedia va contribui în mod solidar la securitatea întregii Alianţe, inclusiv cea a Turciei”, a mai spus ministrul suedez. AGERPRES/