Regizorul Radu Mihăileanu vine la Iași. Masterclass de film și întâlniri cu publicul

Regizorul Radu Mihăileanu vine la Iași pentru a susține un masterclass de film, la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” (UNAGE), pe 29 și 30 iunie. Evenimentul, intitulat „Portret de regizor, Radu Mihăileanu”, începe de la ora 10.00, în Sala STUDIO.

Masterclass-ul va fi urmat de proiecția filmelor

– Va, vis et deviens/ Trăiește!, pe 29 iunie, de la ora 18.00, la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” (Teatru la Cub);

– Le concert/ Concertul, pe 30 iunie, de la ora 18.00, la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” (Teatrul la Cub).

Ambele proiecții vor fi realizate în prezența regizorului Radu Mihăileanu și vor fi urmate de o sesiune de Q&A.

Participă, alături de marele cineast francez de origine română, regizorul Ovidiu Lazăr, producătorul Cinemaraton Cătălin Chirilă, precum și reprezentanți ai universității: prof. univ. dr. Aurelian Bălăiță, rectorul UNAGE, lector univ. dr. Laura Bilic, lector univ. dr. Adrian Buliga. Coordonatorul proiectului este teatrologul Mihai Mardare.

De asemenea, Institutul Francez din Iași organizează marți, 28 iunie, de la ora 18.00, în Sala „Benjamin Fondane”, o întâlnire cu Radu Mihăileanu pe tema Memoriei, pornind de la comemorarea Pogromului de la Iași.

Intrarea la toate evenimentele este liberă, în limita locurilor disponibile.

Radu Mihăileanu s-a născut pe 23 aprilie 1958, în București. Între 1978-1980, a fost coordonatorul unei trupe de teatru și actor la Teatrul Evreiesc de Stat. S-a stabilit în Franța în 1980. A absolvit în 1983 Institutul de Înalte Studii Cinematografice (I.D.H.E.C.) din Paris, secția Regie și Montaj.

Este regizor, scenarist și producător. Filmele sale de lungmetraj au devenit cunoscute la nivel internațional și au fost premiate la festivaluri de prestigiu (selectiv):

„Trahir” (1993) – patru distincții, inclusiv Marele premiu la Festival des Films du Monde de la Montréal, cel mai bun film la Festival du Film de Viareggio – Europa-Cinema, premii la festivaluri din Turcia, România, SUA; „Train de vie” (1998) – premiat la Sundance, la Festivalul de la Veneția, premiul David di Donatello pentru cel mai bun film străin, cel mai bun film european la Il Nastro di Argento, premiul publicului la festivaluri din SUA, Brazilia, Germania, două nominalizări la César;
„Va, vis et deviens” (2005) – premiul César pentru cel mai bun scenariu original, trei premii la Festivalul de Film de la Berlin, premiul publicului mondial la Lumières de la Presse Etrangère, premii la festivaluri din Canada, SUA, Italia, Spania, Danemarca, Germania, Franța, Polonia, Grecia, 4 nominalizări la César;
„Le Concert” (2009) – două premii Césars, premiul David di Donatello pentru cel mai bun film din Uniunea Europeană, nominalizări la Globurile de Aur și la Premiile Lumières, mai multe premii și nominalizări la Gopo, premiul publicului la festivaluri din Canada, Japonia, SUA, „La source des femmes” (2011) – două nominalizări la Premiile César, selectat în Competiția Oficială a Festivalului de la Cannes;„L’histoire de l’amour” (2016).

Radu Mihăileanu a obținut câteva dintre cele mai înalte distincții în Franța: a fost numit Cavaler, apoi Ofițer în Ordinul Artelor și Literelor și Cavaler al Legiunii de Onoare. De asemenea, a primit Ordinul Național de Merit în grad de Cavaler din partea președintelui României.

Alte distincții:

  • Premiul Jean-Pierre Bloch de la LICRA;
  • Premiul SCOPUS – personalitatea anului 2010, acordat de Universitatea Ebraică din Ierusalim;
  • Premiul Henri Jeanson – SACD (Societatea Autorilor și Compozitorilor Dramatici);
  • Premiul Lux Mundi, decernat de Radio România Cultural pentru realizările sale de-a lungul carierei;
  • Premiul Cinéma, acordat de SACD (Societatea Autorilor și Compozitorilor Dramatici);
  • Premiul TVR Internațional.

Radu Mihăileanu a fost președintele ARP (Uniunea Autorilor – Regizorilor – Producătorilor din Franța) și ambasador european pentru dialog intercultural, creație și inovare, pe lângă Comisia Europeană

„Portret de regizor, Radu Mihăileanu” este un eveniment organizat de Universitatea Națională de Arte „George Enescu”, în parteneriat cu Teatrul Național „Vasile Alecsandri” și Institutul Francez din Iași.