SUA permit anumite tranzacţii legate de energie cu unele bănci ruse până la 5 decembrie

Statele Unite vor permite ca anumite tranzacţii legate de energie cu Sverbank, VTB Bank şi alte câteva entităţi ruse să continue până la data de 5 decembrie, a anunţat marţi Departamentul Trezoreriei american, relatează Reuters.

De asemenea, Biroul pentru controlul activelor străine al Departamentului Trezoreriei american a extins licenţele care autorizează tranzacţiile cu entităţi precum Banca Centrală a Rusiei, Sovcombank, Vnesheconombank şi altele.

Washingtonul a interzis importurile de hidrocarburi ruse şi a impus sancţiuni Rusiei pentru invadarea Ucrainei.

Totuşi, SUA au permis continuarea tranzacţiilor bancare legate de petrolul şi gazul rusesc trimis ţărilor europene, astfel încât ţările în cauză să aibă timp să se orienteze spre surse alternative de energie.

Aproximativ 40% din consumul de gaz din UE depinde de importurile din Rusia. La începutul acestei luni, blocul comunitar a decis un embargo parţial asupra petrolului şi gazului rus.

Pe 24 februarie, Rusia a lansat o agresiune militară neprovocată şi nejustificată contra Ucrainei. Moscova susţine că este vorba despre o ”operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei. AGERPRES

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.