Rafila, la Consiliul EPSCO: România consideră importantă adoptarea unui regulament privind Spaţiul de date în sănătate

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a participat la Consiliul ministerial EPSCO – Secţiunea sănătate, care se desfăşoară la Luxemburg, context în care a subliniat că România consideră importantă adoptarea unui regulament privind Spaţiul de date în sănătate, care să asigure confidenţialitatea şi protecţia datelor fiecărui cetăţean.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii, luni, pe agenda discuţiilor miniştrilor Sănătăţii din Uniunea Europeană s-au aflat subiecte de interes în contextul actual, precum utilizarea datelor electronice din sănătate, dar şi un schimb de opinii privind revizuirea Strategiei globale de sănătate a Uniunii Europene.

De asemenea, sunt discutate propunerile de adaptare a strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 în funcţie de contextul epidemiologic actual şi posibilitatea renegocierii contractelor pentru vaccin, pentru a evita risipa şi pentru a răspunde nevoilor reale de sănătate publică referitoare la vaccinarea împotriva COVID-19.

„Urgenţele de sănătate publică sunt evenimente care ne influenţează decisiv sănătatea, viaţa socială şi economia. Schimbul de informaţii şi date, uniformizarea raportărilor, mecanismele de luare a deciziilor având la dispoziţie acelaşi set de date a permis statelor membre ale UE să controleze extinderea pandemiei şi să ofere soluţii pentru reluarea rapidă a activităţilor economice. România consideră importantă adoptarea unui regulament privind Spaţiul de date în sănătate, care să asigure confidenţialitatea şi protecţia datelor fiecărui cetăţean, iar utilizarea acestuia să ducă la îmbunătăţirea sănătăţii din UE, ţinând cont de priorităţile identificate în fiecare stat membru”, a declarat ministrul român al Sănătăţii în cadrul reuniunii.

Conform comunicatului, în ceea ce priveşte vaccinarea împotriva COVID-19, ministrul Rafila a subliniat că România susţine găsirea unei soluţii având în vedere contextul actual, care să evite pierderea unor mari cantităţi de vaccin care trebuie plătit de statele membre.

„În acest sens, România este co-semnatară a scrisorii iniţiate de Polonia, alături de alte 9 state membre, care propune soluţii ce ar putea să constituie elemente de negociere ale reprezentanţilor CE şi cei ai producătorilor şi care să acorde mai multă flexibilitate în cadrul contractelor de achiziţie comune. Furnizarea de vaccin trebuie să ţină seama de capacitatea de absorbţie din statele membre, de diminuarea eficacităţii vaccinurilor faţă de tulpinile circulante, iar încrederea în vaccinuri, în general nu trebuie afectată de situaţia generată de actualele contracte pentru vaccinurile împotriva COVID-19”, se spune în comunicat.

În timpul lucrărilor, menţionează sursa citată, reprezentanţii CE şi ai Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor au prezentat informări privind creşterea cazurilor de hepatită de origine necunoscută la copii şi a cazurilor de variolă a maimuţei, precum şi despre asistenţa medicală şi sprijinul umanitar acordat Ucrainei şi cetăţenilor ei refugiaţi în ţări membre ale UE.

Sesiunea finală a fost dedicată revizuirii Strategiei globale de sănătate a Uniunii Europene pentru o „Uniune Europeană a Sănătăţii”, care trebuie să răspundă nevoilor cetăţenilor de a juca un rol mai activ în protejarea sănătăţii lor şi în respectarea dreptului universal la sănătate.

„Noua strategie ar trebui să îmbunătăţească accesul la serviciile de asistenţă medicală şi la cele de sănătate publică şi să asigure coordonarea şi rezilienţa sistemelor de sănătate din statele membre în situaţii de criză”, a afirmat ministrul român al Sănătăţii, citat în comunicat. AGERPRES/