Toate podurile, pasajele și podețele din municipiu respectă normele de siguranță în trafic, afirmă primarul

Pasajele Socola și Alexandru cel Bun vor fi consolidate și reabilitate cu fonduri de la Uniunea Europeană, documentația tehnică pentru acest din urmă obiectiv trecând déjà de votul Consiliului Local. În ceea ce privește celelalte pasaje și poduri din municipiu, acestea au suferit în ultimii ani o serie de lucrări de consolidare și modernizare, motiv pentru care în acest moment ele se încadrează în parametrii tehnici de siguranță prevăzuți de legislație. Anunțul a fost făcut de primarul Mihai Chirica, într-o conferință de presă desfășurată marți, 21 iunie, la Palatul Roznovanu.

„În acest moment, în starea tehnică în care se află, la toate podurile, pasajele și alte lucrări de artă de pe raza municipiului Iași nu există nici un pericol iminent. La nivelul calculelor tehnice la care acestea au fost proiectate și executate, starea lor generală este de la bună spre foarte bună, cu câteva excepții care nu reprezintă pericole iminente”, a declarat edilul – șef.

„Dintre pasajele importante ale municipiului Iași, o parte au fost reabilitate și consolidate cu fonduri europene, și mă refer în special la Pasajul Nicolina, unde au avut loc lucrări de infrastructură și suprastructură, cu înlocuiri de grinzi și consolidare a fundațiilor. De asemenea, am făcut lucrări de suprastructură la Pasajul Alexandru cel Bun, unde la momentul schimbării căii de rulare a tramvaielor am avut intervenții pe grinzi, refacerea hidroizolațiilor, cu verificarea infrastructurii podului. Pasajul Socola a trecut și el printr-o fază de proiectare, expertiză tehnică și studiu de fezabilitate, având nevoie de o intervenție privind lărgirea sa, cu o consolidare în prealabil”, a subliniat primarul Mihai Chirica.

„În rest, au mai fost consolidate Podul Nicolina de peste pârâul Nicolina și Podul Aurel Vlaicu. Avem construcții de pasaje noi cum ar fi Pasajul superior Cicoarei și Pasajul subteran Mihai Eminescu, care sunt în stare foarte bună. De asemenea, avem realizate proiecte tehnice pentru două pasaje superioare, de traversare a râului Bahlui în zona Dacia și Sarmisegetuza, și Pasajul inferior Anastasie Panu care este trimis la licitație pentru proiectare și execuție. Situațiile pe care le avem în vedere pentru execuție imediată și propuse pentru finanțare cu fonduri europene sunt Pasajul Socola și Pasajul Alexandru cel Bun, pentru cel din urmă aprobând deja în Consiliul Local valoarea de investiție”, a spus, în încheiere, primarul. (E.M.)