Consumul de canabis a crescut odată cu legalizarea sa în mai multe state şi în timpul lockdownurilor anti-COVID-19
Mai multe ţări, inclusiv statele americane care au legalizat canabisul, par să fi contribuit la creşterea consumului regulat al acestui drog, în timp ce lockdownurile anti-COVID-19 au avut un efect similar, crescând riscurile de depresie şi de sinucidere, precizează un raport ONU publicat luni, informează Reuters.
Canabisul este de multă vreme cel mai utilizat drog pe plan mondial şi consumul său a crescut în ultimii ani, în timp ce această substanţă devine tot mai prezentă pe piaţă prin intermediul produselor bazate pe tetrahidrocanabinol (THC), a anunţat Biroul ONU pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC) în raportul său anual privind combaterea drogurilor.
Mai multe state americane au legalizat utilizarea în alte scopuri decât cele medicale a canabisului, începând cu Washington şi Colorado în 2012. Uruguay l-a legalizat în 2013, iar Canada în 2018. Alte ţări au adoptat măsuri similare, însă raportul ONU se bazează pe aceste trei ţări.
„Legalizarea canabisului pare să fi accelerat tendinţa de creştere privind consumul zilnic al acestui drog”, precizează raportul întocmit de UNODC, o organizaţie al cărei sediu se află la Viena.
În timp ce prevalenţa consumului de canabis în rândul tinerilor „nu s-a schimbat prea mult”, a fost constatată „o creştere pronunţată în ceea ce priveşte utilizarea frecventă a produselor cu efecte puternice în rândul tinerilor adulţi”, au dezvăluit autorii raportului.
„Procentul persoanelor cu tulburări psihiatrice şi tendinţe suicidare asociate consumului regulat de canabis a crescut”, au avertizat ei.
Potrivit raportului, aproximativ 284 de milioane de persoane, reprezentând 5,6% din populaţia lumii, au consumat droguri în 2020, inclusiv heroină, cocaină, amfetamine sau ecstasy, potrivit celor mai recente date disponibile. Dintre ele, 209 milioane au consumat canabis.
„Perioadele de lockdown din timpul pandemiei de COVID-19 au stimulat creşterea consumului de canabis în 2020”, afirmă autorii raportului.
Producţia de cocaină a atins un nivel record în 2020, iar traficul său pe mare a crescut, în timp ce datele privind capturile realizate în 2021 sugerează o extindere a traficului cu acest drog în afara principalelor două pieţe mondiale (America de Nord şi Europa) înspre Africa şi Asia.
Opioidele rămân cele mai periculoase droguri, potrivit raportului ONU, iar fentanilul a făcut ca decesele cauzate prin supradoză în Statele Unite să atingă un nou record – 107.622 de decese, conform datelor preliminare pentru anul 2021. AGERPRES