Proiectul cultural „Pogromul de la Iași. Memoria locurilor”, lansat oficial la Primărie

Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” și Primăria Municipiului Iași lansează marți, 28 iunie, proiectul cultural „Pogromul de la Iași. Memoria locurilor” (www.iasi1941.com). Lansarea va avea loc la ora 17.00 în Sala de Consiliu „Vasile Pogor” a Primăriei Municipiului Iași.

Orașul cu cea mai veche prezență evreiască de pe teritoriul României și cea mai numeroasă comunitate în perioada interbelică, Iașiul a fost, totodată, locul unde, la final de iunie 1941, istoria României a cunoscut un episod de un mare tragism care a însemnat mii de vieți curmate, mii de familii distruse, peste 13.000 de victime „vinovate” de a fi fost de etnie evreiască. Proiectul „Pogromul de la Iași. Memoria locurilor” continuă demersul care îndeamnă la amintire și descoperire a unor povești de viață al căror martor a fost același oraș care astăzi face parte din realitatea noastră.

Prin intermediul fotografiilor, al mărturiilor și al informațiilor istorice, proiectul ne ajută să conștientizăm că străzile pe care le străbatem, clădirile pe care de multe ori le privim indiferenți poartă amprenta unor povești de viață, povara unor tragedii născute din ură. Platformei digitală www.iasi1941.com realizează o incursiune în trecutul orașului la sfârșit de iunie 1941, descoperindu-l dintr-o perspectivă diferită, cu părți întunecate și, pe alocuri, cu frânturi de speranță și încredere în oameni.