Consiliul Județean (CJ) Iași a transmis Ministerului Sănătății un memoriu pentru includerea Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară Iași în lista proiectelor eligibile pentru finanțare prin Planul Național de Rezistență și Reziliere (PNRR), în cadrul Strategiei Naționale de Sănătate 2022-2030, precum și în masterplanul regional de servicii de sănătate pentru Regiunea de Nord – Est. Solicitarea a fost făcută în baza protocolului de asociere încheiat pe 26.11.2020 între Ministerul Sănătății, Consiliul Județean Iași, Institutul de Boli Cardiovasculare Iași și Primăria Miroslava. Prin acest protocol inițiat de Ministerul Sănătății, cele patru părți semnare și-au asumat construirea IRMC Iași.
Consiliul Județean Iași, Institutul de Boli Cardiovasculare și Primăria Miroslava și-au îndeplinit sarcinile care le reveneau prin protocolul de asociere. Primăria Miroslava a pus la dispoziție PUZ-ul și terenul de 12 hectare pentru viitorul spital, IBVC a elaborat nota conceptuală și tema de proiectare și a pus la dispoziție resursa umană și expertiza tehnică de specialitate medicală pe perioada realizării documentațiilor preSF și SF, iar Consiliul Județean a finanțat cu aproximativ 2.800.000 de lei realizarea Studiilor de Prefezabilitate și Fezabilitate și documentațiile tehnice pentru obținerea avizelor, acordurilor și autorizației de construire. De aici încolo trebuie să intervină și Ministerului Sănătății care prin protocolul de asociere și-a asumat că va asigura resursele financiare pentru implementarea cu succes a proiectului. Consiliul Județean nu are o bază legală pentru a asigura cofinanțarea, în condițiile în care actualul Institut de Boli Cardiovasculare se află în subordinea ministerului.Rolul asigurării cofinanțării pentru spitalele care se vor construi în România prin PNRR revine Ministerului Sănătății și Guvernului. Tocmai de aceea, facem un apel către Ministerul Sănătății să trateze cu prioritate construirea Institutului Regional de Medicină CardiovascularăIași, care va deservi întreaga Regiune de Nord-Est. Necesitatea și oportunitatea construirii acestui spital nu pot fi contestate’’, a declarat președintele CJ Iași, Costel Alexe.
“Institutul de Boli Cardiovasculare actual este cel mai mic din România, dar tratatează cei mai mulți pacienți în comparație cu celelalte instituții de profil. Presiunea asupra IBVC este foarte mare, iar lista de așteptare este enormă. Doar aproximativ 40 la sută din pacienții cardiovasculari din regiunea Moldovei pot beneficia de serviciile institutului nostru. Ceilalți fie merg la alte centre din țară, fie nu au acces la asistența specializată de care au nevoie. Deficitul de servicii medicale trebuie acoperit de Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară, a afirmat, la rândul său, managerul IBVC Iași, Grigore Tinică.
Viitorul Institut Regional de Boli Cardiovasculare va avea 500 de paturi și 19 săli de operații, iar costurile pentru construcție și dotări au fost estimate la 1.478.468.749, 46 de lei, fără TVA, din care C+M reprezintă suma de 810.884.241,69 de lei.