Liliana Corobca, invitată la Festivalul Internațional al Dunării de la Ulm, Germania, 2022

În perioada 1-10 iulie 2022, va avea loc Internationales Donaufest/ Festivalul Internațional al Dunării de la Ulm, Germania, la care vor participa artiști și invitați din toate țările dunărene („Zece zile, zece țări, un festival”), în cadrul unor manifestări culturale, literare și vizuale.

Liliana Corobca se numără printre invitații acestei ediții. Scriitoarea va participa duminică, 3 iulie, începând cu ora 17.00, la o întâlnire cu cititorii, alături de actrița și scriitoarea Sybille Schleicher, care va citi din Kinderland (Cartea Românească, 2013, Polirom, 2015).

Mai multe detalii despre programul festivalului, aici.

Romanul Kinderland a fost distins cu Premiul Radio România Cultural, secțiunea Proză (ediția 2014) și Premiul Crystal la Festivalul Internațional de la Vilenica (Slovenia). De asemenea, este tradus în germană de Ernest Wichner – Der erste Horizont meines Lebens, 2015, 2016 – și în slovenă de Aleš Mustar, 2015.

La doisprezece ani, Cristina este nevoită să devină „mama” celor doi frați mai mici atunci când părinții pleacă la muncă în străinătate, după „bani lungi”. Prin ochii fetiței descoperim universul unui sat moldovenesc contemporan, populat în majoritate de copii și bătrâni. Aici copiii învață singuri să supraviețuiască, în timp ce așteaptă să li se împlinească cel mai frumos vis: întoarcerea părinților acasă. Dar aceștia nu se lasă înduplecați nici atunci când sunt invocați prin ritualuri magice, păgâne. Părăsiți, copiii se alină cu amintirile vagi ale unei vieți normale de familie, imitând, înainte de vreme, gesturile adulților. Cristina povestește despre cruzime și tandrețe, despre durere și mângâiere, disperare și speranță – despre țara copiilor maturi, ale căror glasuri nu sunt ascultate de nimeni.

Liliana Corobca (n. 1975, Republica Moldova), cercetător științific la Institutul de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu” din București (2002-2011), editor, expert în domeniul exilului românesc și cercetător la IICCMER (din 2014). Doctor în litere la Universitatea din București (2001), burse de cercetare și rezidențe de creație în Germania, Austria, Franța, Polonia. A publicat romanele Un an în Paradis (2005), Kinderland (2013), Imperiul fetelor bătrâne (2015), Caiet de cenzor (2017), Capătul drumului (2018) și a editat volume despre cenzura comunistă, exilul literar, bucovinenii deportați în Siberia.