Un elev de la „Negruzzi” a obținut Premiul I și Medalia de Aur la Olimpiada Internațională de Geografie

Andrei Fedorenciuc, elev la Colegiul Național „Costache Negruzzi” din Iași, a obținut Premiul I și Medalia de Aur la Olimpiada Internațională de Geografie pentru Europa Centrală, de Sud și Sud-Est, competiție caree s-a desfășurat în perioada 24 – 29 iunie la Belgrad și la care țara noastră a fost reprezentată de o echipă formată din opt elevi (patru seniori și patru juniori).

La secțiunea seniori, Andrei Fedorenciuc a concurat alături de alți 64 de tineri, foarte bine pregătiți, pasionați de geografie, de realitățile și dinamica lumii în care trăim.

Competiția a evaluat competențele teoretice și practice ale tinerilor geografi din unsprezece țări (Azerbaijan, Belarus, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Republica Cehă, Kazahstan, Lituania, România, Rusia, Slovenia și Serbia), participarea elevilor presupunând o îndelungată pregătire de specialitate, sub supravegherea atentă a profesorilor coordonatori, corelată și cu deprinderi și cunoștințe din diferite alte domenii ale Științelor Pământului.

Palmaresul olimpic al elevului ieșean este unul impresionant. Andrei a obținut premiul I la Faza Națională a Concursului Național de Geografie „Terra” („Mica Olimpiadă”), în clasele V-VII; în clasa a VIII-a, Mențiune la Faza Națională a Olimpiadei Naționale de Geografie și calificarea în Lotul Național pentru Balcaniada de Geografie 2019. La Balcaniada de Geografie 2019, desfășurată la Belgrad, în Serbia, a obținut Premiul I și Medalia de Aur.

În perioada pandemiei a continuat să se pregatească, chiar dacă nu a avut ocazia să concureze, cu excepția Concursului Național “Geomondis” 2019, unde a obținut Premiul al II-lea la Faza Națională. În aces an, a obținut Premiul Special al SGR la Faza Națională a Olimpiadei de Geografie și calificarea în lotul național pentru Olimpiada Europeană de Geografie.

Alături de Andrei Fedorenciuc, la această competiție geografică internațională au mai participat trei tineri geografi români la categoria seniori, bilanțul echipei României fiind constituit din trei medalii: una de aur (ieșeanul Andrei Fedorenciuc) și două de argint. Alți patru elevi au participat la categoria junior, aceștia obținând două medalii de aur, una de argint și una de bronz.

Astfel, alături de profesorul său de geografie, Simona Iancu, Andrei Fedorenciuc  a reușit încă o performanță remarcabilă pentru România, pentru județul nostru și pentru Colegiul Național „Costache Negruzzi”, la disciplina geografie. Palmaresul olimpic internațional al Colegiului Național „Costache Negruzzi” din acest an confirmă munca asiduă în echipa profesor-elev, rigurozitatea, exigența și perseverența studiului individual.