Turneul Internațional Stradivarius 2022 „PAGANINI MAGIC” ajunge la Iași

Duminică, 3 iulie, la ora 19.00, în Sala Voievozilor de la Palatul Culturii va avea loc un eveniment în cadrul Turneului Internațional Stradivarius – „PAGANINI MAGIC”, organizat de BrandYOU-UP și Fundația Culturală „Remember Enescu”.

Ediția din acest an a manifestării este dedicată marelui muzician Niccolo Paganini, considerat, pe lângă „cel mai virtuos violonist” și un virtuos la chitară, care a scris multe sonate și concerte inedite. Nemulțumit, a început să scrie sonate pentru vioară și chitară, triouri și cvartete împreună cu instrumente cu coarde, a scris pentru chitara cu șase coarde, care la acel moment o înlocuia pe cea „spaniolă” cu cinci coruri (patru corzi duble și una singură în partea superioară numită cantino), iar acest lucru explică flerul său în pizzicato-ul crepitant de la vioară.

Celebrul Alexandru Tomescu va cânta pe vioara Stradivarius Elder-Voicu, alături de Dragoș Ilie la chitară clasică, repertoriul din acest an incluzând opere semnate de Niccolò Paganini: Centone di Sonate, op. 64, MS 112 – 6 sonate pentru vioară si chitară.

Ca în fiecare an, evenimentul este dedicat unei cauze sociale și de interes public, iar de această dată sprijină tinerii artiști ucrainieni afectați de război. Pacea și Libertatea nu sunt gratis în Ucraina. Imaginea războiului înfăţişând femei şi copii plângând în staţiile de metrou din Kiev, care s-au adăpostit acolo pentru a se feri de bombele ruseşti sau mame și copii refugiați în lumea largă, înseamnă sacrificiul suprem pentru valorile democrației și libertății. Fondurile colectate vor merge către tinerii artiști refugiați din Ucraina

Turneul Internațional Stradivarius 2022 – „PAGANINI MAGIC” include 15 concerte, în 14 localități din România.

La evenimentul de la Iași, intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile.