MOLDPRES/. Proiectul ce prevede reformarea instituțiilor de învățământ superior a fost expus spre consultări publice. Anunțul a fost făcut astăzi de către ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, care a specificat că, în urma fuzionării, 11 universități din cele 16 își vor continua activitatea academică, transmite MOLDPRES.
În cadrul unei conferințe de presă, ministrul a specificat că, în perioada următoare, reprezentanți ai instituției urmează să discute cu toate părțile implicate în procesul de reformare. „Despre necesitatea modernizării instituțiilor de învățământ se discută încă din anul 2015. Reforma este necesară pentru a oferi tinerilor studii de calitate și pentru a obține concentrarea resurselor umane și financiare într-un singur loc. Ne dorim să alocăm bani pentru procesul de cercetare, nu pentru cel de administrare”, a spus Anatolie Topală.
Potrivit oficialului, reforma va permite ca instituțiile de învățământ superior să urce în clasamentul universităților internaționale. „Echipele de cercetători vor fi mai mari, astfel vor exista mai multe șanse de câștigare a proiectelor. Totodată, studenții vor obține o diplomă mult mai apreciată la nivel internațional. Ne propunem să creăm condiții mai bune de studii, laboratoare dotate cu tehnică performantă și să dispunem de cămine modernizate. Cadrele didactice vor beneficia de condiții mai bune de muncă și de salarii majorate”, a menționat Anatolie Topală.
În cadrul reformei, ministerul va aloca 700 mln de lei (circa 35 mln de euro), dintre care 500 mln de lei vor fi acordate universităților sub formă de grant pentru modernizarea acestora.
Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, în ultimii cinci ani, numărul studenților înmatriculați în universitățile din țară a scăzut de la 92 la 59 mii de tineri.