FluxLocal

ApaVital: Nu există pericolul ca municipiul Iași să rămână fără apă

În acest moment, în 17 comune din județul Iași, la care se adaugă două localități din Zona Metropolitană, programul de furnizare a apei potabile este restricționat din cauza secetei. Anunțul a fost făcut, marți, de Răzvan Manolache, purtătorul de cuvânt al SC ApaVital SA, în cadrul unei întâlniri desfășurate la Prefectură, care a avut ca temă situația alimentării cu apă și măsurile care se impun pentru depășirea acestei situații, la care au participat, pe lângă prefectul Bogdan Cojocaru, reprezentanți ai SC ApaVital SA, Consiliului Județean, RA Apele Române, Direcției de Sănătate Publică, Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Direcției Județene pentru Agricultură și ai Asociațiie Regionale a Serviciilor de Apă Canal Iași (ARSACIS).

“În mod normal, cu excepția lunilor de vară, nu apar probleme legate de furnizarea apei, însă odată cu creșterea temperaturilor intervine un grad mare de simultaneitate a consumului, lucru care conduce la epuizarea apei din rezervoare. Suntem, astfel, nevoiți să instituim un program de furnizare a apei, pentru ca toți clienții să beneficieze de acest serviciu într-un interval de timp controlat”, a declarat Răzvan Manolache, purtătorul de cuvânt al SC ApaVital SA, care a adăugat că, în prezent, furnizare apei potabile este restricționată în 17 comune din județ, printre care și în două localități din Zona Metropolitană Iași (ZMI), este vorba despre satele Păun și Bârnova.

În ceea ce privește municipiul Iași, Răzvan Manolache a afirmat că nu există niciun pericol ca orașul să rămână fără apă.

“Ambele surse care alimentează orașul, atât cea din Prut, unde nivelul apei este foarte scăzut, cât și puțurile de la Timișești, unde nivelul apei este la jumătate, sunt complementare. Asta însemnă că în momentul în care una din surse are un debit mai mic, acesta poate fi suplimentat din cealaltă sursă, cu alte cuvinte municipiul Iași nu este în pericol să rămână fără apă. Sincope în furnizarea apei pot apărea doar în unele comune și în unele localități din Zona Metropolitană, care au cunoscut în ultimii ani o dezvoltare explozivă. Toate zonele care depășesc consumul prevăzut – și există localități în care acest consum a crescut de trei, patru ori față de consumul curent – pot fi susceptibile la un moment dat pentru instituirea unui program special de furnizare a apei”, a spus Răzvan Manolache.

Potrivit reprezentantului SC ApaVital SA, printre cauzele care determină deficitul de apă din județ se numără seceta pedologică prelungită din ultimii ani, consumul de apă în alte scopuri decât cel prevăzut în contractele și avizele semnate cu furnizorul și, în mod special, cel pentru irigații în agricultură, neracordarea consumatorilor la rețeaua publică de canalizare, dimensionarea rețelelor după standarde tehnice depășite din punct de vedere al consumului de apă, mai ales în zonele rurale. „Orice alt consum suplimentar consumului menajer reprezintă o modalitate de a scădea cantitatea din rezervele de apă”, a afirmat, în încheiere, purtătorul de cuvânt al SC ApaVital SA.

 

Related Articles

Back to top button