Curtea Constituţională amână pentru 21 septembrie sesizările USR privind majorările salariale din sistemul public

Curtea Constituţională a amânat, miercuri, pentru 21 septembrie, dezbaterile asupra sesizărilor USR în legătură cu proiectele de lege privind majorările salariale din sistemul public.

Uniunea Salvaţi România a anunţat că a depus două sesizări la Curtea Constituţională care vizează proiectele de majorări de salarii din sistemul public trecute prin Parlament.

Principalele argumente de neconstituţionalitate invocate în sesizări sunt lipsa fişei financiare, încălcarea principiului bicameralismului, încălcarea procedurilor parlamentare de adoptare a legilor.

Potrivit USR, iniţiatorii legilor contestate nu au indicat sursa de finanţare pentru acoperirea cheltuielilor bugetare ce decurg din aplicarea noilor măsuri.

USR acuză şi încălcarea principiului bicameralismului, deoarece la Camera Deputaţilor s-au introdus amendamente care nu au existat în forma dezbătută de Senat şi care „au deturnat total” scopul actului normativ aprobat.

„Cea mai gravă încălcare a procedurilor parlamentare privind adoptarea proiectului Pl-x 21/2022 este că, la o săptămână după ce actul normativ a fost adoptat de plenul Camerei Deputaţilor, puterea a decis, sub pretextul existenţei unei aşa-zise erori materiale, modificarea legii prin introducerea în text a unei excepţii care prevede că se măresc şi indemnizaţiile tuturor demnitarilor. Or, Parlamentul, când a votat proiectul de lege, nu a aprobat aşa ceva”, mai susţine USR. AGERPRES