„De câţiva ani ne-am extins domeniul de activitate, ne numim astăzi Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie şi l-am adăugat pe unul dintre marii savanţi internaţionali care este George Emil Palade – sunt unele voci care spun că Palade este pentru medicină ceea ce Einstein a fost pentru fizică, un inovator şi un fondator de ştiinţe noi. Dar în această structură complexă, comprehensivă pe care o are universitatea, adăugând această parte de tehnologie, pentru noi a fost extraordinar de important să iniţiem un proiect care este în derulare şi în creştere şi anume crearea unui program de inginerie medicală despre care suntem convinşi că are un potenţial de dezvoltare foarte mare. Şi aceasta pentru că are o particularitate faţă de alte programe din România şi anume că se desfăşoară în cadrul unei universităţi de medicină şi farmacie”, a declarat prof dr Leonard Azamfirei.
El a adăugat că în ţară mai există un program asemănător la UMF Iaşi, însă acela este de biotehnologie.
„E important ca şi la tehnologie să se predea anumite materii şi de către medici şi invers (…) UMFST Târgu Mureş are de trei ani un program de licenţă, care are un foarte mare succes, am investit foarte mult în echipamente medicale specifice, ceea ce transferă în zona tehnică ceea ce se întâmplă în mod fiziologic sau patologic în organismul uman. Plusvaloarea programului este că cei care vor deveni ingineri medicali au o interacţiune directă cu serviciile medicale şi, de asemenea, cu firmele care produc tehnologie medicală care se uită cu atenţie la specialiştii pe care îi vor lua pentru a face service şi instalare de echipamente medicale”, a spus rectorul Azamfirei.
Potrivit acestuia, UMFST are deja semnate protocoale de colaborare cu companii de industrie medicală la nivel mondial, astfel încât studenţii nu au doar o pregătire teoretică sau limitată la laboratoarele de inginerie pe care le are universitatea, ci lucrează efectiv în spitale, alături de inginerii deja formaţi. Totodată, programul de inginerie medicală este unul dintre cele mai accesate din cadrul UMFST, întrucât există universităţi tehnice în ţară care au această specializare, însă la Târgu Mureş este asociată componenta tehnică cu partea medicală.
„Acest congres se întâmplă la Târgu Mureş, cel puţin ca primă ediţie, este un mesaj de interdisciplinaritate, dar mai ales de acoperire a majorităţii disciplinelor pe care le are medicina modernă”, a precizat Azamfirei.
La Conferinţa Naţională „Tehnologia & IHealth în Medicina Secolului XXI” de la Târgu Mureş, pe lângă zecile de prezentări ştiinţifice sunt organizate şi expoziţii cu cele mai noi echipamentele la nivel mondial.
Conferinţa este destinată medicilor, specialiştilor în IT şi inginerie medicală, biochimiştilor, bioinformaticienilor, cercetătorilor ştiinţifici, asistenţilor medicali, tehnicienilor şi paramedicilor. AGERPRES