Barometru PwC: 75% dintre companiile din România au ajustat sau vor ajusta salariile în funcţie de inflaţie

Majoritatea companiilor din România (75%) indică faptul că au ajustat sau vor ajusta salariile în raport cu inflaţia sau cu un procent situat între inflaţie şi creşterea planificată iniţial, media fiind de 9,4%, în timp ce restul au decis să menţină bugetul de creşteri salariale stabilit în 2021, relevă rezultatele Barometrului de HR, realizat de PwC România.

Conform sondajului, 41% dintre companii au revizuit în sus bugetul de creşteri salariale, însă insuficient pentru a compensa pierderea de venituri cauzată de inflaţie, un sfert au ajustat sau vor ajusta salariile cu nivelul inflaţiei pentru toţi angajaţii, iar 9% au ajustat cu inflaţia doar pentru anumite categorii de angajaţi.

Rata medie a inflaţiei la care se raportează companiile respondente atunci când ajustează bugetul este, în medie, de 8,2%, deşi datele Institutului Naţional de Statistică (INS) arată că această rată a ajuns, în luna mai, la 14,5%, fiind cea mai ridicată din ultimii 19 ani în România. În acelaşi context, cea mai recentă prognoză de inflaţie a Băncii Naţionale a României (BNR) pentru finalul acestui an este de 12,5%.

Raportul PwC arată cele mai mari creşteri ale bugetului salarial total în 2022 vs 2021 în sectorul de bunuri de larg consum/distribuţie (+13,6%), în servicii financiare (bănci, leasing, IFN – 12,8%), şi în sectorul de energie (+10,3%). La polul opus, cu cele mai mici majorări de bugete, se află domeniul asigurărilor (+5,6%) şi farma (+6,4%).

În ceea ce priveşte fluctuaţia de personal, majoritatea companiilor nu raportează schimbări semnificative în prima jumătate a anului, iar 36% plănuiesc noi angajări în trimestrul al treilea.

Potrivit cercetării, jumătate dintre companii intenţionează să aplice un model de lucru hibrid, în funcţie de anumite reguli impuse (număr minim de zile de la birou, orar clar stabilit), colaborarea dintre angajaţi fiind principalul motiv menţionat pentru importanţa reîntoarcerii la birou. Astfel, dintre companiile care aplică munca hibrid, 66% spun că pe termen lung angajaţii lor vor lucra exclusiv sau majoritar de la birou.

De asemenea, 37% din totalul respondenţilor vor lăsa alegerea la latitudinea fiecărei echipe/angajat modul de lucru, iar 9% vor aplica activitatea permanentă de la birou, obligatorie pentru toţi angajaţii. Doar 11% din companii permit telemunca din străinătate, în baza unei politici definite.

Studiul HR Barometru a fost derulat de PwC în perioada 27 – 29 iunie 2022, pe baza informaţiilor furnizate de peste o sută de companii participante din IT&C, BPO, Produse industriale, Energie (utilităţi /produse petroliere), Farmaceutic /Medical, Servicii financiare şi FMCG/Retail. Peste un sfert (27%) dintre companiile respondente au între 1.001 şi 3.000 angajaţi, o pondere similară între 101 – 500 angajaţi, 19% sub 100 angajaţi, 16% între 501 – 1.000 angajaţi, şi 12% peste 3.000 angajaţi.

PwC este o reţea de firme prezentă în 156 de ţări, cu mai mult de 295.000 de profesionişti ce oferă servicii în domeniul auditului, consultanţei fiscale şi consultanţei pentru afaceri. AGERPRES