Ciucă: Dezvoltarea Parteneriatului Strategic cu SUA pe toate dimensiunile sale de cooperare – prioritate a României

Dezvoltarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii pe toate dimensiunile sale de cooperare a devenit o prioritate a României, afirmă prim-ministrul Nicolae Ciucă, într-o declaraţie care marchează împlinirea, luni, a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic între România şi SUA.

„Iniţiat la 11 iulie 1997, cu prilejul vizitei la Bucureşti a Preşedintelui Statelor Unite William J. Clinton, Parteneriatul Strategic reprezintă un reper esenţial al politicii externe a României, alături de apartenenţa la Uniunea Europeană şi NATO. Parteneriatul Strategic cu Statele Unite marchează începutul consacrării orientării occidentale a României şi integrării sale în structurile europene şi euro-atlantice. Părinţii şi bunicii noştri au trăit cu poveştile şi aşteptarea sosirii americanilor în România pentru a ne elibera de ocupaţia ruso-sovietică. Un regim străin României a dominat ţara noastră 45 de ani, după al Doilea Război Mondial, şi a adus multă suferinţă şi multă alterare a societăţii româneşti. Parteneriatul Strategic cu Statele Unite s-a vrut un simbol al faptului că România nu a fost uitată în primul val al extinderii NATO şi că pasul său decisiv şi garanţiile de securitate vor veni „, afirmă Nicolae Ciucă.

Acesta punctează că Parteneriatul Strategic a fost şi un instrument eficient de consolidare a cooperării bilaterale în domenii precum promovarea valorilor transatlantice, apărare şi securitate, economie şi comerţ, energie, educaţie.

„Dezvoltarea Parteneriatului Strategic pe toate dimensiunile sale de cooperare a devenit o prioritate a României. De înţeles cu atât mai mult astăzi când, după Summit-ul NATO de la Madrid, poate nu întâmplător 25 de ani mai târziu, Statele Unite sunt principalul contributor la securitatea şi apărarea comună aliată în România. Alături de Franţa, care şi-a asumat responsabilitatea de naţiune cadru pentru Grupul de luptă din ţara noastră, care se va ridica la nivel de brigadă, atunci când va fi necesar”, afirmă Ciucă.

Potrivit acestuia, evoluţiile importante înregistrate recent în cadrul oferit de acest Parteneriat cuprind şi aprofundarea cooperării în domeniul energetic, creşterea comerţului bilateral, care a atins în 2021 un nou maxim istoric, precum şi transferul tehnologic de ultimă generaţie.

„Toate acestea reflectă angajamentul comun al ţărilor noastre pentru aprofundarea Parteneriatului Strategic şi în celelalte componente care apropie ţările noastre şi garantează stabilitatea şi echilibrele economice în perioadă de crize suprapuse şi război în vecinătatea frontierelor ţării noastre”, adaugă premierul.

Şeful Executivului subliniază că de interes special pentru România este aprofundarea cooperării bilaterale în domeniul energiei nucleare civile, ceea ce poate contribui în mod decisiv la asigurarea securităţii energetice a ţării noastre.

„Notabile în acest sens sunt progresele substanţiale realizate recent în proiectele de dezvoltare a Centralei de la Cernavodă şi de construire a primei centrale din regiune bazată pe tehnologia americană a reactoarelor modulare mici – SMR”, completează premierul.

Totodată, adaugă premierul, România va continua să-şi consolideze apărarea şi rezilienţa pentru a se afirma ca un aliat solid şi de încredere al SUA în regiune, pilon de stabilitate pentru Flancul Estic al NATO şi UE, precum şi un susţinător ferm al unităţii transatlantice şi un apărător activ al sistemului internaţional bazat pe reguli şi valori, care reprezintă garanţii ferme pentru soluţionarea războiului actual, stabilitatea globală, pacea şi prosperitatea la nivel mondial.

El menţionează şi importanţa includerii ţării noastre în programul Programul Visa Waiver.

„Dezvoltarea contactelor interumane şi promovarea cooperării ştiinţifice, culturale şi educaţionale este o altă prioritate a Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite. În cadrul eforturilor comune de aprofundare a acestei dimensiuni de cooperare, guvernele României şi Statelor Unite şi-au asumat obiectivul comun al includerii României in Programul Visa Waiver şi continuă colaborarea în vederea îndeplinirii criteriilor necesare în acest sens. De asemenea, Programul Fulbright al Statelor Unite reprezintă o punte de legătură între mediile academice din ţările noastre, oferind de-a lungul celor peste 75 de ani de activitate în România un cadru de cooperare care a facilitat o mai bună cunoaştere între societăţilor noastre”, afirmă Ciucă.

Acesta reiterează că Guvernul României rămâne convins că relaţia structurată de Parteneriat Strategic cu SUA şi apropierea dintre cetăţenii, societăţile şi statele noastre vor contribui în continuare la crearea condiţiilor necesare dezvoltării cooperării bilaterale.

„Astfel, vom putea beneficia de multiplicarea proiectelor sectoriale şi investiţiilor reciproce, evoluţii rapide în ceea ce priveşte obţinerea independenţei energetice reale a României, dezvoltarea sectoarelor de înaltă tehnologie şi, nu în ultimul rând, de o postură de descurajare şi apărare şi mai solidă, care să garanteze în continuare securitatea cetăţenilor României”, mai afirmă Ciucă. AGERPRES