SUA anunţă că au testat cu succes două rachete hipersonice Lockheed

Statele Unite au testat recent cu succes două rachete hipersonice Lockheed Martin, a anunţat miercuri Pentagonul, în contextul îngrijorărilor în creştere că Rusia şi China au avut mai mult succes în dezvoltarea propriilor arme de acest tip, transmite Reuters.

U.S. Air Force a confirmat că a testat cu succes marţi ARRW (Air-Launched Rapid Response Weapon) în largul coastelor Californiei.

Potrivit Reuters, în acest test racheta purtătoare a fost transportată sub aripa unui avion B-52H înainte de a fi lansată. În teste anterioare, arma nu s-a separat de avion.

‘Acest al doilea test încheiat cu succes demonstrează capacitatea ARRW de a atinge şi menţine viteze hipersonice operaţionale, de a culege date cruciale pentru a fi folosite în alte teste de zbor şi de a valida separarea sigură de aparatul de zbor’, a indicat Lockheed într-un comunicat.

‘Am încheiat acum seria de teste de propulsie şi suntem pregătiţi să începem testarea completă (racheta purtătoare şi focos, n.red.) în cursul acestui an’, a afirmat generalul brigadier Heath Collins, şeful programului.

Armele hipersonice străbat atmosfera cu o viteză de peste cinci ori mai mare decât cea sunetului, adică cu circa 6.200 km/h.

Într-un test separat cu armă hipersonică, Agenţia federală pentru proiecte de cercetare avansată de apărare (DARPA) a confirmat că a realizat cu succes primul test cu arma hipersonică Operational Fires, la poligonul White Sands, statul New Mexico.

DARPA a solicitat şi a primit 45 milioane de dolari pentru programul Operational Fires în anul fiscal 2022.

Recentele două teste arată progrese ale numeroaselor programe americane de arme hipersonice, care în unele cazuri au fost afectate de teste eşuate, preocupări legate de costuri şi îngrijorări că SUA rămân în urmă în ceea ce a devenit o cursă a armamentelor între superputeri.

Unul din conceptele Lockheed Martin pentru arma DARPA este să utilizeze un lansator HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System), precum cele trimise Ucrainei, pentru lansarea armei.

Aceste două teste încheiate cu succes au avut loc după un test eşuat la 29 iunie al unui tip diferit de armă hipersonică, Common Hypersonic Glide Body, la un poligon din Hawaii.

Contractorii din industria de apărare speră să profite de pe urma trecerii spre arme hipersonice nu doar prin construirea lor, dar şi prin dezvoltarea de mecanisme noi de detecţie şi contracarare.

Producători de armament precum Lockheed, Northrop Grumman şi Raytheon Technologies şi-au prezentat programele de arme hipersonice investitorilor, în contextul în care atenţia lumii se îndreaptă spre noua cursă a armamentelor cu o clasă nouă de arme. AGERPRES/