Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a declarat, vineri, la Bucureşti, că Republica Moldova „nu este singură” şi a anunţat un grant suplimentar pentru această ţară, în valoare de până la 77 de milioane de euro.
Baerbock participă la Conferinţă ministerială a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova, o iniţiativă Germania – Franţa – România, alături de omologul său român, Bogdan Aurescu, şi de secretarul de stat pentru dezvoltare, francofonie şi parteneriate internaţionale al Franţei, Chrysoula Zacharopoulou.
Ministrul german de Externe a reamintit că Platforma a fost inaugurată în urmă cu trei luni, la Berlin, şi a menţionat statutul actual al Republicii Moldova – stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană.
„M-am bucurat că am putut iniţia această platformă alături de prietenii noştri din România şi Franţa, lucru care arată că Europa este puternică, în special în momente de criză”, a precizat ea, înainte de începerea conferinţei.
Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO
La rândul său, şeful diplomaţiei de la Bucureşti, Bogdan Aurescu, le-a spus participanţilor că nu există „luxul” de a pierde timp preţios şi a subliniat importanţa oferirii de granturi directe.
„Lumea s-a schimbat dramatic de la declanşarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Nu ştim cât timp Ucraina şi poporul ucrainean vor mai avea de suferit în lupta lor de apărare a independenţei şi dreptului lor suveran şi legitim de a-şi alege liber viitorul. Cu fiecare nouă zi, vedem efectele cumplite ale războiului, îndeosebi asupra populaţiei civile. Condamn cu fermitate atacul brutal comis ieri la Viniţa – un act inacceptabil, revoltător şi o încălcare flagrantă a dreptului umanitar internaţional”, a declarat ministrul român de Externe.
El a subliniat că, în fiecare zi, „războiul trimite unde de şoc mult mai departe de graniţele Ucrainei”.
„Şi acestea sunt deosebit de severe pentru Republica Moldova – un stat vulnerabil şi expus, situat în imediata apropiere a epicentrului războiului”, a adăugat el.
Aurescu a arătat că şi înainte de război Republica Moldova se confrunta deja cu o serioasă criză energetică. „Odată cu declanşarea războiului, s-a adăugat un nou şi complex mix de ample provocări, printre care creşterea dramatică a preţurilor la energie, inflaţia ridicată, perturbarea lanţurilor de aprovizionare, pierderea de oportunităţi comerciale şi urgenţa umanitară declanşată de afluxul masiv de refugiaţi”, a adăugat el, precizând că „bugetul Republicii Moldova se află sub o presiune enormă”.
Şi ministrul german de Externe a vorbit despre situaţia Republicii Moldova, anterioară conflictului militar. „Moldova era într-o situaţie critică. Atunci când v-am vizitat ţara, vorbeam despre ce ar însemna dacă nu v-ar mai fi furnizată energie, ce ar însemna dacă Rusia nu ar folosi tancuri, ci război hibrid, pentru a vă distruge ţara”, s-a adresat ea reprezentanţilor acestei ţări, prezenţi la conferinţă.
Oficialul francez, la rândul său, a anunţat că următoarea conferinţă a acestei platforme va fi organizată la Paris, până la finalul anului.
„Suntem aici pentru că avem nevoie de susţinere internaţională pentru această ţară”, a arătat Chrysoula Zacharopoulou.
Înainte de începerea dezbaterilor, preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut o intervenţie online.
„Este important să ştim că nu suntem singuri, că putem să contăm pe dumneavoastră. Moldova este o ţară mică, iar magnitudinea evenimentelor îi depăşeşte capacităţile de a face faţă”, a subliniat Maia Sandu.
Ministrul Muncii din Republica Moldova, Marcel Spătari, a vorbit despre situaţia din ţara lui: „Războiul din Ucraina a rezultat într-un flux foarte mare de refugiaţi, peste jumătate de milion de persoane au traversat frontiera Republicii Moldova, acum peste 70.000 de ucraineni sunt pe teritoriul Republicii Moldova şi au nevoie de sprijinul nostru pentru a se integra în societate”.
El a menţionat actuala criză energetică, ce „face ca familiile să privească neîncrezătoare în perspectivă”. „Iarna se anunţă destul de grea şi Guvernul Republicii Moldova va trebui să susţină familiile pentru a putea să facă faţă creşterii preţurilor la energie”, a afirmat oficialul moldovean. AGERPRES