Apă-Canal Chișinău a îndemnat populația să consume raţional apa în perioada caniculară

Chişinău, 18 iul. /MOLDPRES/. Administrația Societății pe Acțiuni „Apă-Canal Chișinău” a îndemnat antreprenorii și locuitorii capitalei să consume raţional apa și doar în scopuri menajere. Solicitarea a fost făcută de către directorul întreprinderii Irina Gutnic, în ședința săptămânală a serviciilor Primăriei municipiului Chișinău, transmite MOLDPRES.

Potrivit conducerii „Apă-Canal Chișinău”, din cauza secetei, nivelul apei în râurile Nistru şi Prut este în scădere, însă acest fapt nu va afecta consumatorii din capitală.

„În prezent, nivelul apei în Nistru este de 8,6 m, fapt ce permite funcţionarea Stației de pompare a apei. Astfel, zilnic, sunt distribuiţi peste 200 mii m3 de apă. Cel mai critic nivel al apei râului Nistru a constituit 8,1 m şi s-a înregistrat doi ani consecutiv în perioada caniculară. Tocmai de aceea, drept alternativă și pentru evitarea situațiilor de criză, în anul 2021 a fost construit barajul subacvatic de la Stația de captare a apei din râul Nistru. Datorită acestui baraj, nivelul apei în preajma stației s-a majorat, ceea ce permite buna activitate a acesteia”, a spus Irina Gutnic.

În vara anului 2008, când au fost inundațiile pe Nistru, s-a atins cota maximă a nivelului apei în râu, care constituia circa 19,4 m. În acea perioadă, capitala a fost asigurată cu apă potabilă non-stop, deși Stația de pompare de la Vadul lui Vodă activa în regim de alertă. O situație mai puțin riscantă s-a înregistrat și în vara anului 2010, când a fost inundată doar plaja de la Vadul lui Vodă.