Sri Lanka: Preşedintele interimar a instituit stare de urgenţă, pe fondul profundelor tensiuni politice
Preşedintele interimar din Sri Lanka a instituit luni stare de urgenţă, pe fondul profundelor tensiuni politice din această ţară din Asia de Sud, informează dpa.
„Este ceva oportun, deci să facem aceasta, în interesul securităţii publice, pentru protecţia ordinii publice şi menţinerea aprovizionărilor şi serviciilor esenţiale pentru viaţa comunităţii” noastre, a declarat Ranil Wickremesinghe într-un comunicat.
Fostul preşedinte srilankez, Gotabaya Rajapaksa, a fugit din ţară săptămâna trecută, după ce la proteste în masă desfăşurate la nivel naţional s-a cerut demisia lui.
Ranil Wickremesinghe a depus jurământul ca preşedinte interimar vinerea trecută. El este de asemenea premierul acestei ţări.
Un nou preşedinte al Sri Lanka urmează să fie ales miercuri, iar Wickremesinghe este unul dintre cei doi candidaţi cu cele mai mari şase de a deveni preşedinte deplin. În total sunt patru candidaţi.
Unii protestatari cer şi demisia lui Wickremesinghe, considerându-l un aliat al lui Rajapaksa.
Sri Lanka, ţară cu circa 22 de milioane de locuitori, este în prezent lovită de cea mai gravă criză economică din ultimele decenii, cu penurii drastice de combustibili.
Protestele s-au domolit în mare măsură după ce Rajapaksa a fugit din ţară şi a demisionat, însă circa 500 de oameni continuă să ocupe zone din palatul prezidenţial, după ce acesta a fost luat cu asalt de demonstranţi, în punctul culminant al revoltelor populare.
În demisia sa dată citirii sâmbătă în parlament, fostul preşedinte srilankez Gotabaya Rajapaksa a afirmat că a făcut „maximum” pentru a preveni catastrofa economică ce a lovit ţara sa. Rajapaksa a mai afirmat în scrisoarea sa că rezervele în valută străină ale Sri Lanka erau deja foarte mici atunci când el a preluat funcţia de preşedinte în noiembrie 2019 şi că pandemia care a urmat a devastat economia.
Cu toate acestea, cifrele oficiale arată că Sri Lanka dispunea de o rezervă confortabilă de 7,5 miliarde de dolari atunci când Rajapaksa a venit la putere în 2019. Aceste rezerve erau de numai 1 miliard de dolari în ziua plecării sale, iar Sri Lanka este de la mijlocul lui aprilie în incapacitate de plată. AGERPRES