R. Moldova și Irlanda vor crea un prim grup parlamentar de prietenie

Chişinău, 20 iul. /MOLDPRES/. Republica Moldova și Irlanda vor crea un prim grup parlamentar de prietenie, care va întări relațiile diplomatice bilaterale. Declarația a fost făcută astăzi de către vicepremierul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, într-o conferință de presă susținută în comun cu omologul său din Irlanda, Simon Coveney, care se află în vizită oficială la Chișinău, relatează MOLDPRES.

În cadrul întrevederii, oficialii s-au referit la inițierea discuțiilor privind semnarea mai multor acorduri care vor avea beneficii pentru cetățenii ambelor țări. „Este vorba de domeniul protecției sociale, conversiunea permiselor de conducere, semnarea unui acord pentru liberalizarea roaming-ului cu Irlanda, recunoașterea diplomelor, protecția reciprocă a investițiilor și cooperarea în domeniul turismului”, a menționat Popescu.

Oficialul a precizat că Simon Coveney este primul ministru de Externe al unui stat din Uniunea Europeană care se află în vizită la Chișinăul după primirea statutului de țară candidat la aderarea la UE. „Este prima vizită când nu încerc să conving partenerii noștri să ne fie oferit statutul de țară candidat, deoarece deja am realizat acest obiectiv. Discuțiile noastre s-au bazat pe posibilitățile de a beneficia de acest statut și cum am putea să avansăm relațiile noastre moldo-irlandeze. Am discutat despre economia țării noastre, corupție, consolidarea democrației, precum și despre situația regională, efectele negative ale agresiunii ruse asupra Ucrainei, criza umanitară și cum au afectat valurile de refugiați Republica Moldova”, a spus Nicu Popescu.

La rândul său, ministrul Afacerilor Externe și al Apărării al Irlandei, Simon Coveney, și-a manifestat susținerea față de avansarea Republicii Moldova în parcursul european. „Ne dorim să vă sprijinim în efectuarea reformelor care sunt atât de necesare. Abia aștept ca și Chișinăul să devină o capitală europeană, așa cum este Dublin. Vă vom fi alături pentru a reuși să realizați acest vis care este destul de real indiferent de provocările existente. Totodată, vă vom acorda suportul necesar în gestionarea crizei umanitare provocate de războiul din Ucraina, întrucât agresiunea rusă aduce modificări continentului nostru”, a specificat Simon Coveney.

Ministrul Afacerilor Externe și al Apărării al Irlandei, Simon Coveney, se află astăzi într-o vizită oficială la Chișinău. Programul său de lucru include și o întrevedere cu președintele Maia Sandu.