Zaporizhzhia Nuclear Power Plant is seen from an embankment of the Dnipro river in the town of Nikopol, as Russia's attack on Ukraine continues, in Dnipropetrovsk region, Ukraine July 20, 2022. REUTERS/Dmytro Smolienko

Ucraina acuză Moscova că stochează arme într-o centrală nucleară ocupată

Ucraina a acuzat joi Rusia că stochează arme grele şi muniţie la centrala nucleară ocupată de la Zaporijia, în sudul ţării, unde Moscova a denunţat desfăşurarea unor atacuri cu dronă, relatează AFP.

Conform Energoatom, operatorul ucrainean de energie nucleară, cel puţin 14 unităţi de material militar greu, cu muniţiile lor, sunt stocate în sala de maşini a reactorului numărul unu al centralei, cea mai mare din Europa.

„Întregul arsenal greu adus cu toată muniţia este de acum extrem de aproape de echipamente care asigură funcţionarea turbo-generatorului”, şi-a exprimat compania îngrijorarea pe contul său de Telegram.

Echipamentele ruseşti sunt situate în proximitatea imediată a rezervorului principal de petrol, al cărui produs inflamabil serveşte la răcirea turbinei cu abur, în timp ce hidrogenul este folosit la răcirea generatorului, conform Energoatom.

Compania ucraineană este îngrijorată de riscul unei detonări accidentale sau al unui incendiu.

Rusia a acuzat anterior Ucraina că a efectuat atacuri cu dronă asupra centralei nucleare, ocupată de Moscova din martie.

„Acest lucru confirmă dorinţa autorităţilor ucrainene de a crea condiţiile pentru o catastrofă nucleară nu doar pe teritoriul lor, ci în întreaga Europă”, a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus al Afacerilor Externe, în conferinţa sa de presă săptămânală.

Ea nu a spus totuşi că ar exista daune care să pună în pericol securitatea nucleară a sitului.

Potrivit ei, forţele ucrainene au efectuat un atac cu dronă luni la „câteva zeci de metri de structuri vitale pentru securitatea centralei, un rezervor de combustibil nucleare uzat şi rezervorul de răcire al unui reactor”.

Purtătoarea de cuvânt a adăugat că Kievul a lovit din nou locul miercuri. Media ruse au publicat imagini cu presupuşi nori de fum în oraşul Energodar, unde este situată centrala.

AFP precizează că nu a putut verifica din surse independente nici acuzaţiile Ucrainei, nici pe cele ale Rusiei.

Maria Zaharova a afirmat că Moscova a contactat secretariatul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică după cele două incidente.

Săptămâna trecută, Energoatom a acuzat armata rusă că a instalat lansatoare de rachete în spaţiul centralei Zaporijia. Conform companiei, circa 500 de militari ruşi se află la faţa locului.

La preluarea centralei, la începutul lunii martie, armata rusă a deschis focul asupra unor clădiri din acel spaţiu, amplificând riscul unui accident nuclear major.AGERPRES