Republica Moldova a prezentat un raport de ţară la Organizația Mondială a Comerțului

MOLDPRES/. În perioada 20-22 iulie, se desfășoară reuniunea Organului pentru revizuirea politicilor comerciale din cadrul Consiliului General al Organizației Mondiale a Comerțului (OMC). Republica Moldova a prezentat la eveniment raportul de țară în domeniul politicilor și practicilor comerciale, transmite MOLDPRES.

„Procesul de revizuire a politicii comerciale este un pilon important al OMC, care contribuie la promovarea principiului transparenței în cadrul acestei structuri. Aceste analize complexe conduc spre o mai bună înțelegere a politicilor și practicilor comerciale ale membrilor, atât pentru statele supuse examinării, pentru a evalua realitățile actuale ale acestora, cât și pentru membrii parteneri ai țărilor raportoare”, a apreciat Vadim Gumene, secretar de stat la Ministerul Economiei.

În alocuțiunea sa, oficialul a prezentat evoluțiile și provocările cu care s-a confruntat dezvoltarea economică și comercială a țării in perioada 2015-2021, politica comercială și sistemul comercial multilateral precum și integrarea economică regională a țării.

De asemenea, Gumene a dat asigurări că Republica Moldova va continua efortul de liberalizare a comerțului, integrare și dezvoltare economică globală, susținând sistemul comercial multilateral instituit în cadrul OMC.

Revizuirea politicilor și practicilor comerciale se aplică periodic tuturor membrilor OMC. Moldova parcurge acest exercițiu o dată la şapte ani, iar prima evaluare a avut loc în 2015.