Excedent de aproape 200 de milioane de lei al bugetului local în primul semestru al anului

În ședința Consiliului Local de marți, 26 iulie, aleșii locali vor dezbate şi vota, printre altele, și un proiect de hotărâre privind aprobarea execuţiei bugetului general al Municipiului Iaşi la data de 30 iunie 2022.

În ceea ce privește execuția bugetului, până la data de 30 iunie 2022, la partea de venituri, încasările sunt în sumă de 813.259.760 lei.iar cheltuielile în sumă de 620.824.680 lei, rezultând un excedent de 192.435.080 lei.

“În ciuda dificultăţilor financiare cauzate de inflație, creșterea prețurilor materialelor de construcții și ale forței de muncă, Municipiul Iaşi a rămas un oraş funcţional, neînregistrându-se sincope în asigurarea serviciilor publice pentru ieşeni. Atât societăţile  aflate în coordonarea municipalităţii ieşene, cât şi direcţiile și instituțiile din subordinea Primăriei au făcut în așa fel încât serviciile de care ieşenii au nevoie să fie asigurate în cele mai bune condiţii.

Cu toate acestea, cu fonduri locale și europene, în acest an Primăria Municipiului Iași a reușit să continue să aducă tramvaie noi în Iaşi, a finalzat lucrările la Palatul Braunstein și Mănăstirea Frumoasa, investiţiile în infrastructura stradală şi pietonală au continuat, precum şi cele care privesc educația, modernizarea şi extinderea facilităților sportive și spaţiilor verzi. Mai mult, din anul 2021 Primăria Municipiului Iași a preluat şi serviciul de termoficare, cu un efort financiar important și cu un un impact important în bugetul local, dar ieșenii au apă caldă și încălzire fără sincope.

Toate comunităţile din România se confruntă cu provocări și probleme generate de creșterea prețurilor, în special ale materialelor de construcții. Practic, firme cu care municipalitatea a semnat contracte de execuție de lucrări de construire e confruntă atât cu prețuri mai mari ale materialelor față de cele din momentul semnării contractelor, cât și cu lipsa forței de muncă. Având dificultăți în onorarea contractelor, nu pot emite facturi pentru lucrările efectuate și, ca atare, nici municipalitatea nu poate face plățile corespunzătoare.

Ca dovadă a faptului că acesta este un fenomen național, care afectează toate autoritățile publice, Guvernul a și emis o serie de acte normative  care permit acestora renegocierea contractelor astfel încât acestea să acopere creșterea prețurilor, de exemplu OUG 64 / 2022, în vigoare din 11 mai 2022, sau OUG 47 / 2022, care a intrat în vigoare în aprilie 2022.

Pe lângă volumul relativ redus al producției realizate de constructori pe șantiere, atât pe cele finanțate cu fonduri europene, cât și locale, trebuie amintit faptul că în bugetul local al acestui an au fost prinse şi proiectele privind achiziţiile de autobuze electrice (44 de unităţi, în valoare de circa 133 de milioane de lei) care sunt derulate de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, investiție care este în derulare, primul autobuz urmând să ajungă la Iași în cursul lunii august.

În ciuda acestor factori care afectează toate autoritățile publice locale din România, spre deosebire de alte municipii reședință de județ, În municipiul Iași servicii publice esențiale precum transportul public, furnizarea agentului termic sau salubritate au funcționat fără sincope.

Mai mult, potrivit  unei analize recente a Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene în privinţa investiţiilor finanţate din fonduri europene nerambursabile, judeţul Iaşi ocupă un loc fruntaş în clasamentul proiectelor depuse şi aprobate de către Comisia Europeană. Astfel, pentru perioada 2014 – 2021, judeţul nostru a obţinut finanţare în cuantum de peste 8,36 miliarde lei, cu care s-au finanţat şi se finanţează un număr total de 406 proiecte. Judeţul Iaşi se află după municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, dar se află peste judeţe comparabile ca populaţie şi PIB, cum ar fi judeţul Constanţa (care a obţinut finanţări nerambursabile de peste 8,33 miliarde lei), judeţul Cluj (6,79 miliarde lei), judeţul Dolj (6,20 miliarde lei) şi judeţul Timiş (5,32 miliarde lei).

În prezent, Primăria Municipiului Iași organizează nu mai puțin de 17 de licitații prin Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice (SEAP – SICAP), care vizează investiții diverse, precum construirea pasajului subteran dintre strada Anastasie Panu și strada Palat, modernizarea de străzi, sistemul de e-ticketing, reabilitarea de monumente, realizarea de studii, proiecte și expertize, cu o valoare cumulată de circa 110 milioane de lei”, se precizează într-un comunicat de presă al Primăriei Municipiului Iași.