Guvernul susține facilitarea procedurii de obținere a pensiei, alocației sau indemnizației de către persoanele în etate sau cu nevoi speciale

Chişinău, 25 iul. /MOLDPRES/. Procedura de obținere a pensiei, alocației sau indemnizației de către persoanele în etate sau cu nevoi speciale va fi facilitată, în urma suplinirii atribuțiilor secretarului consiliului local. O inițiativă legislativă, ce prevede modificări la Legea privind administrația publică locală, a fost avizată astăzi de Executiv, a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

Astfel, se propune ca secretarul consiliului local să aibă posibilitatea de a autentifica procuri, în scopul reprezentării persoanelor pentru stabilirea și recalcularea pensiei pentru limita de vârstă, indemnizației, alocației pentru dizabilitate și a pensiei de urmaș. În prezent, secretarul consiliului local este abilitat prin lege să autentifice procuri doar pentru primirea pensiilor, indemnizațiilor, nu și pentru reprezentarea persoanelor la Casa Teritorială de Asigurări Sociale.

Potrivit autorilor, proiectul de lege a fost elaborat în baza solicitărilor persoanelor în etate şi a persoanelor cu necesități speciale, preponderent din zonele rurale, unde nu există un notar în apropriere, iar deplasarea către unitățile notariale și subdiviziunile teritoriale ale Casei Naționale de Asigurări Sociale necesită timp și cheltuieli financiare suplimentare.

Proiectul de lege urmează să fie consultat cu reprezentanții autorităților administrației publice locale (eventual Congresul Autorităților Locale din Moldova), așa cum prevede Legea privind descentralizarea administrativă și Legea privind administrația publică locală.

Foto: Guvern